IMF varnar för huspriserna: ”Ett hot mot tillväxten”

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON De upptrissade fastighetspriserna kan bli ett hot mot världstillväxten om priserna plötsligt skulle falla. Det är framför allt Storbritannien, Spanien, Irland och Australien som är i farozonen. Däremot kan man ännu inte tala om någon ”husprisbubbla” i USA.
Den varningen utfärdar ekonomerna vid Internationella Valutafonden, IMF, i en särskild studie som ingår i den globala konjunkturprognos - World Economic Outlook - som läggs fram nästa vecka under IMF:s och Världsbankens årsmöte i Washington.

Den amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan har vid upprepade tillfällen förklarat att han betraktar risken som liten för att den amerikanska fastighetsmarknaden plötsligt skall kollapsa, trots den kraftiga prisuppgången de senaste åren. Och IMF håller med.
”Prisökningen i USA kommer att dämpas under de närmaste ett och ett halvt åren, som en följd av de stigande räntorna”, är IMF:s bedömning.
Däremot står de ekonomisk-politiskt ansvariga i en rad europeiska länder och i Australien inför
större utmaningar. Priserna där har nått nivåer som strider mot ekonomiska fundamenta. Det finns därför en risk för att ”högre räntor kan utlösa en avsevärt större anpassning neråt i fastighetspriserna”, konstaterar fonden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons