Annons
X
Annons
X

Imam i Storkyrkan upprör SD

Både en imam och en rabbin kommer att närvara när Svenska kyrkan håller gudstjänst i Storkyrkan som del av riksmötets öppnande i morgon. ”Smått ofattbart”, anser sverigedemokraten Erik Almqvist, som valt att inte delta i gudstjänsten. Men enligt Svenska kyrkan är den interreligiösa gudstjänsten en tradition som det inte finns någon anledning att ändra på.

Erik Almqvist

Erik Almqvist Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

När riksdagsledamöterna i morgon återigen samlas efter sommaruppehållet står som vanligt en gudstjänst i Storkyrkan i Stockholm på programmet. Den leds av domprost Åke Bonnier och för årets predikan står Växjö stifts biskop Jan-Olof Johansson.

Men på plats i kyrkan finns också både en rabbin och en imam som del av ett interreligiöst tema – något som upprör flera sverigedemokrater.

”Beklagligt och provocerande”, skriver Richard Jomshof i ett mejl till SvD. ”Smått ofattbart”, säger Erik Almqvist, som valt att inte delta i gudstjänsten.

Annons
X

– Jag var inte jätteimponerad av arrangemanget förra året och vad jag läst om årets evenemang tror jag inte det blir bättre i år. Jag tycker traditionen är fin, men för att jag ska gå måste det bli bättre kvalitet, säger Almqvist till SvD.se.

Även partiledaren Jimmie Åkesson är kritisk. I ett mejl till SvD kallar den interreligiösa prägeln för ”anmärkningsvärd och i en debattartikel på SvD.se skriver han att det gör honom illa berörd att politisera en gudstjänst.

”Därför gör det mig illa berörd att man idag valt att återigen politisera gudstjänsten i samband med riksmötets öppnande genom att upplåta delar av gudstjänsten åt att låta en imam och en rabbin predika inför församlingen.”

Det här är dock inte första gången som representanter för muslimska och judiska församlingar deltar i gudstjänsten. Enligt Åke Bonnier är det tvärtom en tradition att vartannat år ha just en interreligiös gudstjänst och vartannat år en ekumenisk gudstjänst.

Både 2007 och 2009 fanns en imam och en representant för judiska församlingen i Stockholm på plats i Storkyrkan för att läsa koranverser och texter ur den hebreiska bibeln.

– Vi lever i ett multikulturellt och multireligiöst samhälle och när riksmötet samlas är det naturligt att vi även kommer samman från flera olika religioner och har en gudstjänst tillsammans, säger domprost Åke Bonnier till SvD.se.

Även förra året hamnade Sverigedemokraterna i bråk om gudstjänsten under riksmötets öppnande. Då valde nästan samtliga av partiets ledamöter att lämna kyrkan mitt under pågående gudstjänst efter att ha känt sig påhoppade i biskop Eva Brunnes predikan.

Förra årets bråk får dock inte Svenska kyrkan att ändra på något i årets gudstjänst. Att Eva Brunne inte håller predikan i år är inget märkvärdigt, förklarar Åke Bonnier.

– Vi roterar alltid mellan olika predikanter. Det ska vara olika varje år och det är jag som beslutar vem som ska tillfrågas. Att jag valde Jan-Olof Johansson i år beror på att han är en relativt ny biskop och jag vet att han är väldigt engagerad i interreligiösa frågor.

Budskapet i årets predikan blir behovet av vidgade vyer och att människor vågar öppna upp sig för det okända. Exemplet som kommer att tas upp är Sackéus – en kortväxt tullindrivare som klättrade upp i träd för att få se Jesus. Ett exempel på att se världen i ett större perspektiv, menar biskop Jan-Olof Johansson.

– Det är farligt om vi stänger in oss i slutna rum och att just en judisk och en muslimsk företrädare är med understryker det. Att se varandra och leva tillsammans även om vi har olika uppfattningar är en stor fråga för vårt land och för världen.

Finns det inte en risk att även detta ses som ett påhopp på Sverigedemokraterna?

– Nej, det tycker jag inte. Jag kommer att predika utifrån mina tankar och för de människor som kommer dit. Det är naturligt att jag tar upp det här när vi har en rabbin och en imam på plats, säger Jan-Olof Johansson.

Annons
Annons
X

Erik Almqvist

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X