Människor i Teheran tänder ljus för de döda i flygkraschen.
Människor i Teheran tänder ljus för de döda i flygkraschen. Foto: Middle East Images/TT

Ilskan i Iran: ”Tror de att vi bor i Sverige?”

Nedskjutningen av ett flygplan i Teheran har fått en undertryckt vrede inom Irans kulturliv att explodera. Nu protesterar konstnärer, filmare och musiker i en omfattning som tidigare inte har skådats, skriver svensk-iranska författaren Marjaneh Bakhtiari.

Publicerad

För en vecka sedan – efter att ett ukrainskt passagerarplan skjutits ner i Iran och 176 människor mist sitt liv, men regeringen i tre dagar hävdat att ett motorfel orsakat kraschen – uppmanade den kända iranska filmregissören och manusförfattaren Rakhshan Bani-Etemad på Twitter människor att samlas på Frihetstorget i Teheran och i andra städer runt om i landet för att hedra de döda. Efter påtryckningar från säkerhetspolisen fick hon ta tillbaka sin uppmaning och blev sedan arresterad i några timmar.

Senare, i statlig tv, är en professor i statsvetenskap gäst i studion. Utan att nämna Bani-Etemads namn riktar han sig till ”damen som kommer med uppmaningar”. Han är arg. Revolutionsgardet, som säger sig ha råkat skjuta ner planet, är landets försvarare och hjältar. Utan dem hade IS härjat i landet – så låter propagandan som pumpas ut i statliga medier.