Recension

Torka aldrig tårar utan handskar. 2. SjukdomenIlska över kidnappad Gud

Jonas Gardell är Sveriges mest inflytelserika twittrare, enligt Twitterbarometern som publicerades i dag.
Jonas Gardell är Sveriges mest inflytelserika twittrare, enligt Twitterbarometern som publicerades i dag. Foto: ANDREAS H NILSSON
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hösten 2012 blev ett segertåg för Jonas Gardell. Första delen av romantrilogin ”Torka aldrig tårar utan handskar” fick (välförtjänt) hyllande recensioner och höga försäljningssiffror. SVT:s filmatisering, som sändes i tre avsnitt under hösten, fick likaledes höga tittarsiffror. Sammanfattningsvis har den publika responsen för Gardells projekt att ge röst åt en stum del av vår nutidshistoria varit förvånande stor, något som är minst sagt välkommet i tider med hårdnande klimat och ett offentligt samtal som ibland verkar ha glömt innebörden av orden acceptans och förståelse.

Nu är det dags för den andra delen, som med undertiteln ”Sjukdomen” fortsätter berättelsen om Rasmus, Benjamin och de andra. Den hotfulla sjukdomen har upphört att vara ett hot och i stället blivit en högst konkret verklighet. Reine, som i första boken mest var en döende skugga och ett förkroppsligande av sjukdomens värsta yttringar, får sin egen berättelse, där barnet Reine bär med sig en ständig längtan efter att bli osynlig; fri från det som håller honom fången i det vanliga livets omöjligheter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons