Annons
X
Annons
X

Ilska mot LO-basen på fabriksgolvet

LO:s förbundsordförande håller Wanja Lundby-Wedin om ryggen. Fortfarande har man förtroende för sin chef. Men på fabriksgolvet ute i landet mullrar det av ilska. Nu måste alla papper på bordet och det krävs bättre förklaringar om Wanja Lundby-Wedin ska kunna sitta kvar, anser man.

”Hon borde ha bättre koll”, säger busschauffören och LO-medlemmen Niklas Tengnér från Stockholm. Han tror att Wanja Lundby-Wedin klarar stormen, men tycker att hennes ursäkter är dåliga.
”Hon borde ha bättre koll”, säger busschauffören och LO-medlemmen Niklas Tengnér från Stockholm. Han tror att Wanja Lundby-Wedin klarar stormen, men tycker att hennes ursäkter är dåliga. Foto: TOMAS ONEBORG

Mer om skandalen

De 15 LO-förbundens ledningar samlades i dag till ett internt krismöte om stormen runt pensionsbolaget AMF. Vid mötet lämnade Wanja Lundby-Wedin en redovisning om turerna kring den höga pensionen till förre vd:n Christer Elmehagen.

Några krav på Wanja Lundby-Wedins avgång restes inte vid mötet och de förbundsordförande SvD talat med säger att de har ett fortsatt förtroende för henne som LO-ordförande.

– Wanja har gjort så otroligt mycket bra för LO-förbunden. Vårt förtroende för henne är orubbat. Vad som är viktigt nu är att alla papper kommer på bordet, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Annons
X

Utgången av den utredning som AMF nu gör av turerna i pensionsbolaget kommer av allt att döma att spela en stor roll för de fortsatta bedömningarna.

Men lägre ner i LO-leden kokar det av missnöje och kritiken mot Wanja Lundby-Wedin bitvis hård.

– Om hon känner sig lurad känner jag mig precis lika lurad på hennes agerande. Det är helt bedrövligt, säger Bosse Boström, ordförande för IF Metall på Sandvik AB i Sandviken.

Bland medlemmarna är stämningen väldigt upprörd, säger han.

Vad borde hon ha gjort?

– Hon borde självklart ha reserverat sig mot beslutet och sedan gått ut och talat om varför. Då kanske man hade fått stopp på avtalet. Och att nu säga att man inte har förstått vad det innebar, det är inte rimligt. Då är min fråga om det är mer hon inte har förstått.

Den utredning som nu genomförs blir avgörande för om Wanja Lundby-Wedin har fortsatt förtroende som LO-ordförande, anser Bosse Boström.

– Hon säger att hon är blivit grundlurad. Då måste hon kunna peka på var hon blev lurad. Vi förväntar oss ett svar från utredningen. Sedan kommer vi att säga vad vi tycker i förtroendefrågan.

Birgitta Alkvist är ordförande för Kommunal i Nynäshamn. Hon betonar att det är ett stort ansvar att sitta som representant för LO-medlemmarna i en så viktig styrelse.

– Det ansvaret kan man aldrig krypa ur. Jag har fullt förtroende för Wanja Lundby-Wedin. Hon är en intelligent och duktig kvinna. Men för mig låter det märkligt att hon inte skulle ha känt till vad beslutet innebar. Det borde hon ha gjort.

Nu krävs det att Wanja Lundby-Wedin ger en bra förklaring till det som hänt, anser Birgitta Alkvist.

– Hon måste förklara det tydligare än hon har gjort för att kunna bygga upp förtroendet i LO-kollektivet igen. Det här uppfattas som ett svek.

Birgitta Alkvist ser det också som ett absolut krav att LO inför en ny policy, som utesluter så ”horribla” ersättningar.

Det kräver även IF Metallklubben vid Volvo Lastvagnar i Umeå. I ett uttalande efterlyser klubben ”en tydlig facklig policy om att bekämpa fantasilöner, bonusar och fallskärmspension i alla styrelser med facklig representation”.

En sådan kursändring är en förutsättning för att Wanja Lundby-Wedin ska kunna sitta kvar som LO-ordförande, anser Jan-Olov Carlsson, vice ordförande i IF Metallklubben. Men han förväntar sig också ett klarläggande.

– Hon måste göra någon form av rejäl pudel och även vara beredd att ställa sin plats till förfogande. Det som händer nu är en förtroendefråga och det måste prövas.

Lars-Göran Johansson, IF Metallordförande vid Plastal i Arendal, som försattes i konkurs tidigare i mars, tycker att Wanja Lundby-Wedin borde ha reserverat sig i styrelsen mot pensionsbeslutet.

– När det gäller så mycket pengar och hon är ansvarig på en styrelsepost, så måste hon vara väl insatt i de beslut som tas. Jag är väldigt besviken på hennes agerande.

Han tycker att Wanja Lundby-Wedin borde avgå ur AMFs styrelse, men vill i dagsläget inte ta ställning till om hon borde avgå som LO-ordförande.

Miroslav Milurovic, IF Metallordförande på Volvo PV i Olofström, säger att hans förtroende för Wanja Lundby-Wedin hänger på om hon kan bevisa att hon på något sätt blivit förd bakom ljuset.

– Kommer det fram att hon inte kan sägas ha blivit lurad, det då är det för jäkligt.

Kritiken kokar på många arbetsplatser.

– Det är klart att det är ett jävla liv här, om jag ska tala klarspråk. Alla är jätteupprörda. Jag hoppas bara att det är på Wanja Lundby-Wedin folk är arga och inte på hela rörelsen, säger Martin Ångman, ordförande för Handelsklubben vid KF Lager i Bro.

Även på LO-disktrikten ute i landet är ilskan stor.

– Jag och många av våra medlemmar här i Skåne är så klart duktigt förbannade över det som händer i AMF-affären. Det handlar ju till syvende och sist om våra pengar och det är minsann inga småpengar, säger Kenneth Björkman, ordförande LO-distriktet i Skåne.

– Fram till i går hade jag fullt förtroende för Wanja Lundby-Wedin, men sedan såg jag henne förklara sig i Aktuellt. Det finns ju inget som varit hemligt, allt är öppet redovisat och det finns i årsredovisningen.

Även vid LO-distrikten i Västsverige och Mellersta Norrland är ilskan stor.

Annons
Annons
X

”Hon borde ha bättre koll”, säger busschauffören och LO-medlemmen Niklas Tengnér från Stockholm. Han tror att Wanja Lundby-Wedin klarar stormen, men tycker att hennes ursäkter är dåliga.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X