Annons
X
Annons
X

Ilska hos AMF-spararna

Jättebonusar till AMF-cheferna har fått pensionsspararna att reagera kraftigt. Bland spararna, som nu får mindre i plånboken, är missnöjet stort.

Foto: MONTAGE SVD.SE

Mer om skandalen

Tidigare i veckan fick vice vd Ingvar Skeberg sparken sedan det blivit känt att han flyttat sitt pensionssparande strax innan bolaget skrev ner värdet på spararnas pensionskapital.

Även förre vd:n Christer Elmhagen har flyttat 33 miljoner kronor från sin pensionsförsäkring till en räntefond. Som SvD avslöjar på lördagen har AMF dessutom betalat ut totalt 104 miljoner i pension till Elmhagen.

Reaktionerna från spararna har inte låtit vänta på sig. Hos AMF, som kallat in extra bemanning med anledning av återtaget, har man i veckan tagit emot ett stort antal telefonsamtal från arga och bekymrade sparare.

Annons
X

– Ja, man är upprörd på AMF, säger Stina Sundell, informationschef på AMF och fortsätter:

– Men det som är slående är den vanmakt man känner över finanskrisens effekter. Det handlar om Bush, PPM, banker och nya och gamla regeringen.

Hon har i veckan själv suttit med och svarat på samtalen från arga kunder. Hittills har hon inga uppgifter om hur många sparare som ska ha lämnat AMF i vredesmod, även om signalerna finns, bland annat i LO-leden.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad säger ni till de som ringer?

  – Många gånger handlar det faktiskt mest om att lyssna. Sedan försöker vi förklara att återtaget är en konsekvens av vår konsolideringspolicy och har ingenting att göra med bonusar och ersättningar att göra.

  I ett inlägg i AMF:s egen
  pensionsblogg kommenterar en av bolagets pensionsinformatörer rapporteringen om bonusar och återtag. I grunden är samma välskötta bolag som dagen innan media började sin rapportering, skriver han.

  Men signaturen Yvonne är rasande.

  ”Hur kan någon påstå att AMF är välskött när ledningen flyttar sina egna pengar för att få säkrare avkastning när samma ledare låter pensionspararnas pengar stå kvar i bakåtrusande fonder. HUR i hela friden skall vi då kunna lita på den”kompetenta ledningen” Jag gör det inte.”, skriver hon i en kommentar till bloggen.

  Hagge är bekymrad över återtaget och ifrågasätter AMF:s avsikter: ”Ändra åtminstone er reklam från ”Lite mer att leva för” till ”Lite mindre att leva för”. Själv har jag fått min pension sänkt med 317 kr/mån. Det är mycket pengar för mig. Men huvudsaken är väl att det räcker till era direktörer.”

  Signaturen Nicke skriver: ”Lita på? Har du inte lärt dig det förut så kanske du lär dig det nu Yvonne! DET GÅR INTE ATT LITA PÅ AMF HELLER! Japp nu får de vara nog. Pengarna skall flyttas från AMF. FInns ingen anledning att göda några ockrare mer. FY FAN Ni borde skämmas hela bunten!”

  Men AMF försäkrar att återtaget inte hänger ihop med bonuspengarna.

  – Återtaget handlar om 17 miljarder. Även om vi inte delat ut en enda krona i bonuspeng hade vi fortfarande tvingats att göra återtaget, säger Stina Sundell.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MONTAGE SVD.SE Bild 1 av 2
  Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X