Annons
X
Annons
X

ILO: Europa riskerar förlora miljoner jobb

Europa riskerar att förlora miljontals jobb inom några år, om inte politiska åtgärder vidtas. Det säger Internationella arbetsorganisationen i en rapport som presenteras idag.

Europakarta.
Europakarta. Foto: SCANPIX

Bara inom euro-området riskerar ytterligare 4,5 miljoner jobb att försvinna under de kommande fyra åren enligt en ny rapport från Internationella arbetsorganisationen (ILO). Ytterligare fem miljoner jobb riskerar enligt organisationen att gå förlorade om eurozonen splittras.

– Det är inte bara eurozonen som drabbas av problem, hela den globala ekonomin riskerar att smittas, sa ILO-chefen Juan Somovia i samband med en presentation av rapporten.

Antalet arbetslösa inom euro-området nådde i maj i år rekordhöga 17,5 miljoner människor, varav 3,4 miljoner var under 25 år. En tredjedel av befolkningen i arbetsför ålder inom euroområdet är antingen arbetslös eller exkluderad från arbetsmarknaden enligt ILO.

Annons
X

Enligt rapporten har besparingar lett till en svagare tillväxt och försämrade balansräkningar för bankerna, vilket i sin tur har begränsat tillgången på kontanter och därmed lett till lägre investeringar och större arbetslöshet. ILO vill se en så kallad ung-garanti, med arbetsmarknadsprogram och utbildning, träning och stöd för jobbsökande. Rapporten förespråkar även inkomstökningar i linje med förändringar av produktivitet i de starkare ekonomierna och åtgärder för att underlätta tillgången på kapital för små företag.

– Utan en snabb policyvändning för att återfå förtroende och stödja arbetstagare och företag kommer det bli svårt att genomföra de reformer som krävs för att styra tillbaka euroområdet in på en väg av stabilitet och tillväxt, säger Raymond Torres, huvudförfattare till rapporten och chef för ILO: s internationella institut för arbetsmarknadsstudier, enligt ett pressmeddelande.

Rapporten presenteras bara dagen efter att OECD släppte en prognos om att arbetslösheten fortsätter att vara hög hela nästa året. Enligt OECD måste 14 miljoner arbeten skapas i gruppen av rikare länder för att ta sysselsättningen till samma nivå som före den ekonomiska krisen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även OECD:s prognosmakare förespråkade en expansiv arbetsmarknadspolitik.

  – Det är absolut nödvändigt att regeringar använder alla möjliga medel som de har till förfogande för att hjälpa arbetssökande, särskilt unga människor, genom att avlägsna hinder för ökad sysselsättning och genom att investera i utbildning och kunskap, sa Angel Gurría, OECD:s sekreterare, tidigare i veckan.

  Annons
  Annons
  X

  Europakarta.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X