Annons
X
Annons
X

”Ilmar Reepalu är immun”

Malmös starke man Ilmar Reepalu (S) överlever tack vare sin skicklighet som politiker och styrka i ekonomiska frågor. Det säger statsvetare om varför kommunalrådet tar sig helskinnad ur klavertrampen som avlöser varandra.

– Han är immun, de i Stockholm kan inte avsätta honom, säger Stig-Björn Ljunggren.

[object Object]
Ilmar Reepalu (S). Foto: DANIEL NILSSON

Under måndagsförmiddagen deltog Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i ett möte med Judiska centralrådet, med anledning av ett uttalande från Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) i tidningen Neo.

Reepalu säger i intervjun att Sverigedemokrater infiltrerar Malmös judiska församling som ett sätt att sprida hat mot muslimer. Bakgrunden är att Reepalu träffat en Sverigedemokratisk politiker på möten med församlingen.

LÄS OCKSÅ:
Reepalu backar om SD-infiltration

Annons
X

Uttalandet är ett i raden av Ilmar Reepalus klavertramp under det senaste halvåret. I oktober 2011 gick Malmöpolitikern ut med ett förslag om att nya medborgare i Sverige skulle ha en prövotid, så att medborgarskapet skulle kunna dras in om personen straffats för ett allvarligt brott. Förslaget kritiserades hårt inom partiet.

I slutet av mars skrev han dessutom under ett gemensamt brev tillsammans med de borgerliga partierna i Malmö och Sverigedemokraterna. Brevet handlade om att flyktingar inte ska ha rätt att bosätta sig var de vill i staden för att motverka segregation.

– Socialdemokraterna i Stockholm måste hela tiden förhålla sig till honom, se till att fånga in honom och moderera, säger Jonas Hinnfors, oberoende professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

LÄS OCKSÅ:
”Reepalu blundar för judarnas läge” (LEDARE)

Jonas Hinnfors säger att Ilmar Reepalu med tiden blivit allt mer populistisk.

– Han är en politiker med socialdemokratisk bas som är starkt oroad över utvecklingen, men som har utvecklats till en delvis populistisk politiker. Det kan han göra därför att han har en stark ställning i Malmö, säger Jonas Hinnfors.

När man pratar om Malmös vändning är han en av de främsta förklaringarna.
Stig-Björn Ljunggren, statsvetare

Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, delar bilden av Ilmar Reepalu som en politiker med starkt förtroendekapital, trots snedskären i frågor om flyktingar och religion. Reepalus största styrka är att han anses ha bidragit till Malmös återhämtning från nedgången på 1980-talet.

– Han sitter ganska bra därför att han är en väldigt duktig politiker. När man pratar om Malmös vändning är han en av de främsta förklaringarna, säger Stig-Björn Ljunggren.

Däremot kan uttalandena skapa problem för partiet på nationellt plan.

– De spelar oerhört stor roll för den politiska apparaten, och den offentliga opinionen, säger Stig Björn Ljunggren.

Jonas Hinnfors säger att Ilmar Reepalu sannolikt upplevs som krånglig.

– Alla de frågorna kommer lite hastigt, de tycks inte alltid vara förankrade, och det skapar krångel och problem för partiet. Men så länge han har förtroendet från den lokala partiorganisationen kan han fortsätta.

– Han är väldigt immun, de i Stockholm kan inte avsätta honom, säger Stig-Björn Ljunggren.

LÄS OCKSÅ:
Löfven efter mötet: Reepalus uttalanden har inte varit bra

Annons
Annons
X

Ilmar Reepalu (S).

Foto: DANIEL NILSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X