”Illavarslande – ministern vill trixa med juridiken”

Utredaren Lars Arrhenius lämnar över betänkandet om  nya regler för konfessionella friskolor till utbildningsminister Anna Ekström (S).
Utredaren Lars Arrhenius lämnar över betänkandet om nya regler för konfessionella friskolor till utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Marko Säävälä/TT

Anna Ekströms missvisande framställning av utredningen om konfessionella friskolor sänder signaler om att hanteringen av frågan håller på att gå överstyr. Det skriver Ulf Jonsson, jesuitpater och professor.

Under strecket
Publicerad
Annons

I onsdags förra veckan överlämnade den särskilde utredaren Lars Arrhenius sitt betänkande om nya regler för konfessionella friskolor till utbildningsminister Anna Ekström. Arbetet med betänkandet har pågått sedan i mars 2018. Det rör sig om en lunta på 600 sidor med ett stort antal gedigna analyser och detaljerade förslag om dessa skolors verksamhet.

Textens torra juridiska form bör inte avskräcka läsaren, för de frågor som den behandlar är av stor betydelse för den svenska skolans framtid. Ska svenska skolor leva upp till normala europeiska standarder för likabehandling och icke-diskriminering av religiösa grupper? Eller ska vi trixa och försöka kringgå de bestämmelser som vi åtagit oss att följa? Sverige har redan en mycket restriktiv hållning vad gäller konfessionella skolor. Men nu vill utbildningsministern dra åt tumskruvarna ett varv till, trots att Arrhenius i sitt betänkande har tydliga varningar för ett sådant vägval.

Annons
Annons
Annons