Illa ställt med riskkunnandet inom bankernas styrelser

De svenska bankernas aktiekurser har rasat och oron över bankernas finanser efter frikostiga lån till riskkapitalbolag och stora risker i Baltikum växer. Aktiespararnas Hans Tson Söderström är en av dem som ifrågasätter ledamöternas riskkunnande och vill nu se en granskning av kompetensen i styrelserna. Marcus Storch, tidigare vice ordförande i bankstödsnämnden, är orolig för att ledamöterna i bankstyrelserna inte förstår komplexiteten i dagens finanskris.

Under strecket
Publicerad
Annons

Om några veckor kommer storbankerna med sina bokslut. Det innebär en dag i strålkastarljuset för de verkställande direktörerna i SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea. Men styrelserna kommer som vanligt inte att finnas med på scen.

De svenska bankstyrelserna har hållit en låg profil under den dramatiska finanskris av historiska dimensioner som just nu utspelar sig. SEB:s aktiekurs har rasat med över 60 procent sedan i somras. Men ordförande Marcus Wallenberg har inte med ett pip kommenterat utvecklingen till sina aktieägare eller kunder i svensk press under det senaste halvåret.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons