Annons

Il Padrino blåser till strid

Manu Chaos sicilianske kompis gör höstens politiska propagandasång med ”Yettaboom”. Trumpetaren Roy Paci protesterar mot broplanerna över Messinasundet och premiärminister Berlusconi. Men han gör det med ironi, klädd som en mafioso.

Under strecket
Publicerad

Roy Paci, som turnerat jorden runt med Manu Chao, kommer nu med ett eget album.

Planen lyckades nästan. Roy Paci tror fortfarande att det är natt, trots att klockan är elva på förmiddagen. Han har gjort två energiska konserter i Uppsala och Stockholm. Och för att orka vara på TV4 i gryningen och spela i direktsändning, var det lika bra att hålla sig vaken. Nu gäspar han djupt under den tunna tangorabatten, trots att napolitanaren Massimo lockar med hembakad torta rustica och espresso i sin italienska skiv- och filmbutik på Östermalm.
Trumpetaren Roy Paci är 34 år, men har som musiker och arrangör redan hunnit gästa på osannolika 300 skivor runt världen: improvisationsjazz, folkmusik, ska, filmmusik - en världsmusiker i ordets rätta bemärkelse. Mest omtalat är samarbetet med Manu Chao, som han turnerade jorden runt med efter albumet ”Proxima estacion esperanza”. Några låtar på Roy Pacis aktuella album ”Tuttapposto” har liknande lite loja känsla av antiglobaliserings-reggae, framför allt singeln ”Yettaboom”.
Annars är ”Tuttapposto” finurligt uppdaterad jazz och swing, doppad i
baktungt komp. Bland annat gör han en ska-version av Art Blakeys jazzklassiker ”Moanin” och tar sig an den italienske 50-talscharmören Fred Buscagliones ”Teresa, non sparare”.

Annons
Annons
Annons