Annons
X
Annons
X

Ikea stoppar köttbullar

Ikea stoppar all försäljning av köttbullar i Sverige efter larm om hästkött i färsen. Totalt stoppar företaget försäljningen av köttbullar i 26 länder.

Av SvD, TT
(uppdaterad)
[object Object]
Köttbullarna på IKEA vid Kungens Kurva i Stockholm är borttagna och reklamen monteras ner på måndagen, sedan företaget dragit tillbaka köttbullar med hästkött i. Foto: SCANPIX

Sara Paulsson, pressansvarig för Ikea Sverige, har fått information om att köttbullarna kan innehålla hästkött.

– Med hänsyn till eventuell oro bland våra kunder stoppar vi nu all försäljning av köttbullar i Sverige, säger hon till TT.

– När vi fick beskedet om det här testet tog vi beslutet ganska omgående kring ett säljstopp för servering och försäljning, säger Anna Pilkrona Godden på Ikeas presstjänst till SvD.se.

Annons
X

Efter beslutet att stoppa, försäljningen plockades varuhusens reklamskyltar för köttbullarna ned snabbt.

– Köttbullarna fövaras nu som tidigare i varuhusens frysar i väntan på utredningsresultaten, säger Anna Pilkrona Godden.

Hon säger att provsvaren kommer inom kort.

Exakt när det blir kan hon inte svara på.

– Det kommer vara i veckan, säger hon.

Det är det tjeckiska Jordbruksverket som har rapporterat in uppgifterna, skriver den tjeckiska nyhetsbyrån CTK enligt Reuters. Om uppgifterna stämmer är det första gången hästkött hittas i produkter som tillverkas i Sverige.

– Häst-dna har påvisats, och nu måste det utredas hur många procent hästkött det handlar om. Vi vet att något som inte ska finnas där finns där. Men hur mycket, det är fortfarande frågan, säger det tjeckiska Jordbruksverkets talesman Josef Duben till TT.

Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland, har varit i kontakt med Dafgårds som tillverkar Ikeas köttbullar för de flesta av varuhusen i Europa.

– De har från tjeckiska myndigheter fått veta att det har gjorts tre prover, och att de i ett fall har hittat hästkött. Men de vet inte hur mycket hästkött det handlar om, säger hon.

Är hästköttinnehållet mycket lågt kan det handla om kontamination, som till exempel uppstår om hästkött hanteras tillsammans med nötkött.

– Om det är över en procent brukar vi räkna det som att hästkött är inblandat. Men Dafgårds visste inte när de skulle få uppgifter om mängden, säger Cerenius.

I ett pressmeddelande skriver Dafgårds att man tagit emot information från ett tjeckiskt laboratorium om att ett parti köttbullar kan innehålla hästkött.

”Aktuellt parti har spärrats och vi utreder situationen”, lyder det i pressmeddelandet.

Företaget skriver också att man väntar ytterligare provsvar inom ”de närmsta dagarna”.

Ikea i Tjeckien har även tidigare utretts av myndigheterna då tester ska ha visat att köttbullar innehöll odeklarerat sojaprotein. Företagets egna tester visade dock att köttbullarna inte innehöll sojaprotein.

Dafgårds tog över som leverantör av köttbullar till i princip alla Ikea-varuhus i Europa för tre år sedan. Tidigare var det Findus som gjorde Ikeas köttbullar.

– Men man kan ha lokala avtal och köpa från andra producenter, säger Paulsson.

Proverna i Tjeckien är tagna från en leverans med 760 kilo köttbullar som skulle till Ikeas varuhus i Brno. Köttbullarna skulle enbart innehålla nötkött- och fläskkött. Samma produkt, som testades i Prag, har visat sig inte innehålla något hästkött.

Över hela världen driver Ikea nära 300 varuhus i 26 länder, men Dafgård har bara levererat till de europeiska som står för en majoritet av omsättningen.

Ikea stoppar sin försäljning av köttbullar i fjorton länder i Europa, skriver nyhetsbyrån AFP.

Köttbullar som innehåller hästkött har sålts i Tjeckien, Storbritannien, Portugal, Nederländerna och Belgien, men har sedan dragits tillbaka. Det uppger en talesperson för Ikea i Tjeckien, skriver Reuters.

Även Ikea i Italien stoppar de svenska köttbullarna.

– Vi har stoppat försäljningen av köttbullar från den här svenska producenten, säger en talesperson för Ikea i landet, och lade till att dna-tester kommer att göras.

Ikea Norge garanterar att köttbullar i landets varuhus inte innehåller hästkött. De norska Ikea-varuhusen köper köttbullar från en lokal producent i Stavanger.

– Vår leverantör har bekräftat för oss, senast i dag, att köttbullarna inte innehåller hästkött, säger kommunikationschef Camilla Lindemann hos IKEA Norge till NRK, enligt NTB.

Enbart försäljning från det parti köttbullar som ska ha innehållit hästkött har stoppats på de europeiska varuhusen, enligt Sara Paulsson på Ikea Sverige.

– Svenska varuhus har inte fått del av det här partiet, men vi stoppar försäljningen ändå för att vara på den säkra sidan, säger hon till TT.

Partiet har bland annat stoppats från försäljning i Slovakien, Tjeckien, Ungern, Frankrike, Storbritannien, Portugal, Italien, Nederländerna, Belgien, Spanien, Cypern, Grekland och Irland.

På måndagskvällen uppgav Ikea att det handlade om totalt 26 länder som hade Dafgård som sin leverantör av köttbullar.

– 26 länder i världen är berörda och har nu tillfälligt säljstopp, säger Sara Paulsson till SvD.se.

Det som har stoppats är enkilosförpackningar med köttbullar.

Ikea i respektive land kan besluta om man vill stoppa all försäljning, även av andra köttbullar från Dafgård.

I Danmark har Ikea, precis som i Sverige, stoppat all försäljning av köttbullar på varuhusen.

I dag diskuteras också köttskandalen på EU:s jordbruks- och fiskeministermöte i Bryssel. Även detaljhandeln behöver ta sitt ansvar för att kontrollera vad som finns i butikernas olika köttprodukter, betonade landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) när han anlände till mötet.

– Det kommer säkert att tas upp behovet av att de aktörer som är i kedjan för egen del också gör kontroller, så att det inte bara är de officiella kontrollerna som görs. Kedjan har också ett ansvar - inte minst detaljledet som ju är närmast oss konsumenter, sade Erlandsson.

Ministrarna väntas bekräfta de beslut om kontroller som fattades vid det extrainsatta möte som Erlandsson deltog i för en och en halv vecka sedan när hästköttsskandalen just hade briserat.

– Vi som konsumenter ska ju verkligen inte behöva oroa oss för att det är fel på innehållsförteckningarna. Vi har lagstiftning omkring vad som ska stå i en innehållsförteckning och det inkluderar till exempel om det är gris, nöt eller rentav hästkött som finns i en produkt, kommenterar Eskil Erlandsson uppgifterna om Ikeas köttbullar på en pressträff i Bryssel.

– Sedan är det ju för tidigt att säga i det här fallet vem som är den felande länken. Det har i varje fall inte jag några uppgifter om.

Erlandsson kommer under seneftermiddagen att diskutera köttfusket med sina ministerkollegor från övriga EU-länder.

– Det är ju ett utbrett fusk tydligen med de här produkterna och det är ju jättetråkigt. Jag förutsätter att alla nu tar sitt ansvar och ser till att dels rätta till de fusk och bedrägerier som är och att man kan lita på att det som är i en innehållsförteckning också är det som är i paketet, säger Erlandsson.

Dafgård har tidigare uppgett för TT att företaget upphandlar råvara ”enligt specifikationer som anger och fastställer djurslag”.

”Samtliga leverantörer intygar dessutom, utöver redan fastställda specifikationer, att det inte förekommer något hästkött i levererad råvara”, skrev Jesper Lundqvist, presskontakt på Dafgård, i ett mejl den 12 februari.

Lundqvist skrev även att företaget hade startat ett provtagningsprogram efter uppgifterna om hästkött i lasagne i Europa. Det bekräftas av Karin Cerenius på Livsmedelsverket i Västra Götaland.

– Dafgårds har infört ett tämligen omfattande kontrollprogram med rutinmässiga kontroller av köttslag, säger hon till TT.

Alla köttbullar som säljs som Coops egna märken tillverkas av Dafgård. Men köttbullarna tillverkas inte tillsammans med Ikeas, enligt Christine Kullgren, pressansvarig på Coop.

– Det är helt separata produktioner, säger hon till TT.

Både Dafgård och Coop har gjort dna-tester som visar att köttbullarna inte innehåller hästkött.

Köttet i Coops köttbullar kommer från Danmark, Tyskland och Irland.

Ica uppger att man inte har några köttbullar från Dafgård. Däremot har Ica frysmat från företaget, till exempel lasagne och pepparbiff med skysås.

Ica har sedan tidigare krävt att Dafgård och andra leverantörer kontrollerar sitt nötkött och Ica har också beställt egna kontroller. Dem räknar matjätten med att få svar på i slutet av nästa vecka, samt veckan därefter.

Fram till dess avvaktar Ica.

– Vi har ingen indikation på att det skulle finnas hästkött i de här produkterna, men vi får avvakta svaren innan vi slutgiltigt kan veta, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef hos Ica Sverige AB.

Hästkött i Ikeas köttbullar blev snabbt en världsnyhet. Via stora nyhetsbyråer som brittiska Reuters och amerikanska AP spreds uppgiften också snabbt globalt. Köttbullarna tillhörde toppnyheterna på brittiska BBC, italienska La Repubblica, amerikanska Yahoo News, Fox News, med flera stora medier.

Lustigheterna på mikrobloggen Twitter lät inte heller vänta på sig.

”Kan vi nu efter det här med Ikea verkligen vara säkra på att det är häst i Hästens sängar?”, skrev artisten Niklas Strömstedt.

Någon annan skrev: ”Det skulle ha chockat mig mer om de hade hittat trä i möblerna”.

”Jag hörde på Ikea hur en del kunder gnällde om detta. Somliga gnäggade också”, skrev en tredje.

”Jaså, det var därför de var så goda!” löd en ytterligare kommentar.

Ikea Food omsatte, för det verksamhetsår som slutade den sista augusti i fjol, över 11 miljarder svenska kronor.

Företagets matdel innefattar restaurangerna i varuhusen, personalrestauranger och de butiker i varuhusen som säljer mat.

Totalt omsatte hela Ikea 240 miljarder kronor.

De kunder TT talar med på Ikeas restaurang i Malmö är inte superupprörda över hästfyndet köttbullarna.

– Hästkött som sådant har jag ingenting emot att det finns, men jag tycker att det är oärligt att blanda det i maten utan att man vet om det, säger Anki Rasmusson från Höör.

– Sedan är ganska mycket hästkött kontaminerat med mediciner och det är inte bra.

TT: Blir du förvånad när man hittar hästkött på fler och fler ställen?

– Inte egentligen om jag ska vara ärlig.

Thomas Wiesel från Malmö har precis fått nys om nyheten med hjälp av mobilen.

– Men jag reagerar inte. Hästkött är gott liksom. Det enda man kan reagera på är att de inte skriver ut att det finns i, säger han.

Sodexo, som bland annat tillhandahåller måltidstjänster, ser allvarligt på uppgifterna om hästkött i Dafgårds köttbullar.

– Det skapar en väldigt oro. Vi tar det väldigt hårt faktiskt. Vi har varit i kontakt med Dafgård som intygar att partiet ska vara isolerat till partiet i Tjeckien. De vet inte om det rör sig om kontamineringsnivåer eller om det är ett större problem, säger Mats Nilsson, inköpsdirektör på Sodexo Norden.

Dafgård är Sodexos huvudleverantör av frysta färsprodukter som pannbiffar och köttbullar. De senaste uppgifterna har fått Sodexo att besluta sig för att införa egna dna-kontroller.

– Fram till nu har vi förlitat oss på våra producenter och grossister, men nu gör vi ett eget kontrollprogram. Nu kryper det här så nära oss, vi är inte bekväma i situationen.

Mats Nilsson säger att Sodexo tagit i kontakt med branschorganisationen Visita för att samla aktörer inom restauranger och storkök och införa någon form av gemensamt kontrollprogram.

– Vi kommer att vara tvungna att vara mer vaksamma än tidigare. Då är det är bra om vi gör det på ett strukturerat sätt. Så att inte alla springer i alla riktningar och testar till höger och vänster, säger Mats Nilsson.

Sodexo serverar varje dag drygt 80 000 portioner mat i Sverige, till exempel i skolor och i vården.

Foto: LARS PEHRSON

QUIZ | Hur mycket kan du om kött?

TESTA DIG SJÄLV OCH UTMANA VÄNNER!
Vad kan du om lyxigt kött? Har du koll på hängmörat, lufttorkat och reserva?

Stockholm TT och SVD.SE

Annons
Annons
X

Köttbullarna på IKEA vid Kungens Kurva i Stockholm är borttagna och reklamen monteras ner på måndagen, sedan företaget dragit tillbaka köttbullar med hästkött i.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 3

Köttbullarna på IKEA vid Kungens Kurva i Stockholm är borttagna på måndagen, sedan företaget dragit tillbaka köttbullar med hästkött i.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 3
Foto: LARS PEHRSON Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X