X
Annons
X

Ikea ska bygga broar till arbetslivet

Kan bokhyllan Billy och fåtöljen Poäng bidra till integration? Absolut, anser regeringen som ger Ikea stöd för att ta in nyanlända som praktikanter. Den blågula ikonen, å sin sida, ser fördelar med ökad mångfald.

Av TT
Läs mer om Integrationen i Sverige

– Vi vet att den bästa vägen in i det svenska samhället är ett jobb, både för att få kontakter och arbetskamrater, men också utveckla det svenska språket, säger näringsminister Mikael Damberg (S) när TT träffar honom på Ikeas flaggskeppsvaruhus i Kungens Kurva söder om Stockholm.

Mellan 2018 och 2020 ska regeringen satsa 170 miljoner kronor på ett projekt för arbetsplatsförlagd kompetensutveckling. Ikea är det första företaget som får ta del av pengarna. Som storföretag med en personalomsättning på cirka 17 procent om året ser Damberg Ikea som en slags integrationsmotor på arbetsmarknaden.

Rebecca Garabedian blev anställd på Ikea efter tre månaders praktik.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 4

Helen Siljebrand, HR-chef för Ikeas varuhus i Kungens Kurva, Ikeas Sverigechef Håkan Svedman och.Näringsminister Mikael Damberg.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 4

Khan Qambari Mohammed började som praktikant på Ikea. Nu är han anställd sedan flera år tillbaka. Med på bild är även Helen Siljebrand, HR-chef för Ikeas varuhus i Kungens Kurva, Ikeas Sverigechef Håkan Svedman och näringsminister Mikael Damberg.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 3 av 4

Näringsminister Mikael Damberg besöker Ikeas varuhus i Kungens Kurva i samband med lanseringen av regeringens satsning på arbetsplatsförlagd kompetensutveckling.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X