Annons
X
Annons
X

Ikea höjer lägstalöner i USA

Ikea kan påverka minilönerna i hela USA. När närmare 14 000 anställda ska få en lön som de antas kunna leva på, blir lönehöjningen 17 procent i genomsnitt.

[object Object]
En levande frihetsgudinna utanför Ikea i Brooklyn, New York. Foto: AP

Världens ledande ekonomi har sedan 2009 en minimilön som ligger på bara 7,25 dollar, motsvarande 49 kronor. Men nu uppmärksammas svenska Ikea i USA för att gå i bräschen för en stor löneöversyn som syftar till att alla anställda ska ha lön som räcker till livets baskostnader, oavsett i vilken del av USA de lever. 

Demokraterna har hittills förgäves krävt att landets minimilön höjs till 10,10 dollar, alltså 68 kronor per timme, men förslaget som också innebär inflationssäkring, motarbetas av Republikanerna som menar att USA:s företag inte tål sådant.

**Men Ikea får nu **stora rubriker för sin 17-procentiga höjning. Enligt Ikea USA ska nämligen lägstalönen kopplas till ”MIT's living wage rate”, ett index för levnadskostnader som varierar med genomsnittligt kostnadsläge i USA:s olika geografier.

Annons
X

Med alla Ikeas amerikanska varuhus sammanvägda, blir minstalönen från och med 1 januari nästa år 10,76 dollar, motsvarande 72 kronor. I dyra delar av landet som Washington (varuhuset i College Park, Maryland) ska ingen tjäna under 13,20 dollar, alltså 89 kronor per timme. Och ingenstans i USA (som i det billigare Merriam, Kansas) ska Ikeas lägstalön vara lägre än 9 dollar (60 kronor) per timme.

Enligt Ikeas USA-chef Rob Olson, är läget sådant att företaget inte längre ska utgå från vad andra varuhuskedjor betalar sina anställda, utan från vad den anställda behöver för att leva.

Ikea är dock inte riktigt så generöst som det kan uppfattas i särskilt USA. Man bestämmer nämligen lägstalönen utifrån vad ensamstående utan barn behöver. Man hävdar att minilönen ändå hamnar väl över USA:s normer, och att Ikea-anställda i de flesta fall kommer att få högre ingångslöner än hos konkurrenterna.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nättidningen Huffington Post berättar i mycket positiv ton om Ikeas minstalöner som i USA uppenbarligen uppfattas som trendsättande. Nättidningen konstaterar dock att anställda på flera Ikea-hus i USA är medvetna om att villkoren i Europa är bättre. Tidningen nämner att Ikea-anställda i bland annat Virginia sedan ett par år har organiserat sig fackligt.

  Det är en nätbaserad kalkylator för fattigdomsgränsensom Ikea nu använder för sina minilöner i USA. Kalkylatorn utgår från lokala prisuppgifter om sådant som mat, bostad, transport och hälsovård för att beräkna vad ”arbetarna” behöver. Den som testar finner snabbt ut att timlönen i San Francisco måste vara lägst 12,83 dollar (86 kronor) för att en vuxen utan barn inte ska leva under fattigdomsgränsen. Söker man på Stockholm är motsvarande lägsta timlön 6,97 dollar (47 kronor). Men då gäller det prisläget i Stockholm town, i South Dakota.

  Läs mer: Så hyllades, och hyllade, Kamprad på scenen

  Läs mer: Ingvar Kamprad: ”Vore bättre att kalla mig fiaskopelle”

  Annons
  Annons
  X

  En levande frihetsgudinna utanför Ikea i Brooklyn, New York.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X