SvD Perfect Guide

Därför ska du aldrig åka till Ikea med din fru

Text: Hugo Rehnberg - 10 mars 2017
Annons

– Vad menar du? Ska vi inte ha några möbler i nya Attefallshuset.

– Jo, men du och jag ska INTE åka till Ikea ihop. Antingen åker bara en av oss eller så beställer vi alltihop på nätet.

Sen påpekar jag att komikern Amy Poehler – på goda grunder – skämtat om att Ikea är svenska för ”bråk”.

Min fru och jag har varit ihop i snart 15 år. Vi har, uppskattningsvis, ett 20-tal gemensamma Ikea-besök i ryggen. Samtliga har slutat i misär. Något hon nu tycks ha förträngt.

Våra uppfattningar om hur ett Ikea-besök bör genomföras är väsensskilda. Min fru ser det som en trivsam helgutflykt. Man köper en latte och tillbringar sedan timme efter timme med att flanera bland hyllorna: klämma, mäta, fundera – måla upp bilder av hur tillvaron skulle bli med en Pax-garderob i gästrummet.

Jag betraktar det som ett tandläkarbesök. In och ut, fort utav bara helvete. För att minimera tiden bör man ha en tydlig lista med de produkter som ska införskaffas. Med den i handen småspringer man sedan genom varuhuset, sveper ner sina grejer i den gula kassen – utan att prata, utan att snegla på andra hyllor – och styr slutligen raskt mot kassorna.

Annons
Annons

Missförstå mig inte: Jag tycker Ikea är genialt – Ingvar Kamprad är tidernas största svenska entreprenör. Men jag vill helst inte behöva åka dit. Framför allt inte ihop med min fru. Det är nämligen minerad mark för kärlekspar. Eventuella diskussioner kring vilka kökshanddukar eller örngott man bör välja utvecklas ofta till gräl om något betydligt större.

Inget är tystare än familjebilar på väg hem från Kungens Kurva

Varenda avdelning döljer ett potentiellt relationsdilemma. Sängar (sexliv), kök (jämställdhet), barn (uppfostran).

Tv-serien 30 Rock har ägnat ett helt avsnitt åt Ikeas inneboende skilsmässopotential. I en minnesvärd scen iakttar Tina Fey ett bråkande par. Mannen säger: ”I’m not sure that my chair wants to sit at that table.”

Den försmådda kvinnan svarar: ”Why, because deep down your chair would rather be with other chairs?”.

Inget är tystare än familjebilar på väg hem från Kungens Kurva. Kupéluften dallrar av återhållen ilska. Och mardrömmen har egentligen bara börjat – snart ska de två människorna som just nu hatar varandra försöka skruva ihop innehållet i de platta bruna paketen.

Annons