IJWTBC: ”Nu vill vi bli ännu coolare”

I SvD Juniors första nummer var humorgruppen I Just Want To Be Cool på omslaget. Två år senare möts vi igen – och mycket har hänt.

 Killarna har gjort sketcher sedan de var små. De startade sin Youtube-kanal 2011. I dag är kanalen en av Sveriges största, och släpper omkring tio klipp i månaden.
Killarna har gjort sketcher sedan de var små. De startade sin Youtube-kanal 2011. I dag är kanalen en av Sveriges största, och släpper omkring tio klipp i månaden. Foto: Tomas Oneborg

– Jag ser ut som en vampyr! säger Victor Beer.

–  Ni har redigerat oss blekare! säger Joel Adolphson.

De tittar på det två år gamla omslaget av den första SvD Junior när vi träffar dem på Splay Sve­riges kontor. Med på intervjun är junior­reportrarna Juni och Nils.

När SvD Junior träffade I Just Want To Be Cool förra gången hade de 400 000 prenumeranter på Youtube och sju miljoner­visningar i veckan – nu har de ­siffrorna mer än fördubblats.

I Just Want To Be Cool i det allra första numret av SvD Junior. Foto: Tomas Oneborg

I dag har trion två Youtube-­kanaler, i den ena lägger de upp humorklipp och i den andra kanalen ­fokuserar de på challenges, utmaningar. Totalt har de över en miljon prenumeranter. De är också aktuella i serien "Små­staden" på TV4.

–  Det är väldigt mycket som har hänt, våra dagar ser verkligen annorlunda ut nu. Vi jobbar mycket mer planerat i dag, ­berättar Joel.

Nils: Hur kommer det sig att ni blev youtubers?

Emil: –  Vi hade tittat på You­tube mycket, och efter ett tag kände vi att vi också ville testa att ladda upp saker.

Victor: –  När vi började ladda upp grejer fanns det inga stora svenska youtubers, det var år 2011.

Joel: – Att bli youtubers var aldrig något som vi bestämde oss för, vi halkade in på det.

Juni och Nils tillsammans med Joel, Victor och Emil. Foto: Tomas Oneborg

Juni: Varför tror ni det har gått så bra för er?

Joel: – Det måste vara för att vi är bäst, haha.

Emil: – Vi sticker ut tror jag. Det är inte många som orkar göra sketcher, det är mycket jobb och tar lång tid. Men vi har haft tålamod och fortsatt.

Joel: –  Vi har orkat fortsätta för att vi gjort en hobby till ett jobb.

Nils: Hur gör ni för att komma på idéer till era sketcher?

Victor: –  Vi brukar sätta oss ner och prata om saker vi gjort. Typ vad vi har gjort i helgen, vad vi sett på tv eller vad som helst. Då brukar vi ofta komma fram till något roligt.

Dab! IJWTBC fick sitt stora genombrott med klippet ”Min katt” 2012, som i dag har nästan tre miljoner visningar. ”När vi såg visningarna ticka in, det var helt overkligt”, säger killarna. Foto: Tomas Oneborg

Juni: Vilken är er favoritvideo?

Emil: – Jag tycker väldigt mycket om vår sketch "Navelsträngen". Vissa tycker inte alls att den är rolig, men jag tycker den är jätte­kul.

Joel: – Jag gillar "Näthat", den är snyggt gjord.

Nils: Vad är skillnaden mellan att göra Youtube-videor och en vanlig tv-serie?

Joel: –  Största skillnaden är att när vi gjort en video är det bara vi. När det är en tv-serie är det 30 personer till. Det är en person som sminkar, en som fixar håret, en som håller i kameran, och väldigt många som jobbar med ljud och ljus. En del jobbar med rekvisita, vissa är där bara för att köra runt oss i bilar och det finns till och med en vars jobb är att fixa fika!

Victor: –  Det är den absolut viktigaste personen, hen som
fixar fika.

Emil: –  Det tar också så otroligt lång tid att göra en tv-serie.

Juni: En del syskon och kusiner bråkar. Hur är det för er?

Victor: – Vi bråkar nästan ingenting. Ibland har vi olika idéer om hur vissa saker ska lösas, men vi är alla tre extremt konflikträdda och undviker bråk.

Nils: Vad har ni för framtidsplaner?

Emil: – Vi vill göra ännu coolare saker på Youtube. Vi hade velat släppa en serie som "Småstaden" ­direkt på You-
tube. Men först ska jag käka en mat­låda.

Killarna har gjort sketcher sedan de var små. De startade sin Youtube-kanal 2011. I dag är kanalen en av Sveriges största, och släpper omkring tio klipp i månaden.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4

I Just Want To Be Cool i det allra första numret av SvD Junior.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

Juni och Nils tillsammans med Joel, Victor och Emil.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4

Dab! IJWTBC fick sitt stora genombrott med klippet ”Min katt” 2012, som i dag har nästan tre miljoner visningar. ”När vi såg visningarna ticka in, det var helt overkligt”, säger killarna.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X