Igel tar strid för Turkcell

Telia Sonera med vd Anders Igel tar i med hårdhandskarna mot turkiska Cukurova. Den svenska telekoncernen går nu till domstol för att hindra att Turkcell säljs till någon annan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Telia Sonera vädjar till en schweizisk domstol att förbjuda Cukurova att sälja Turkcellaktier till någon utom just Telia.
Det blir den andra rättsprocessen som den svenska telejätten drar i gång mot Cukurova på kort tid. Tidigare i juni inleddes en skiljedomsprocess, också den i Genève. Men nu handlar det om interimistiska åtgärder för att stoppa Cukurova - i varje fall tills en skiljedomsprocess är avklarad.
Men domstolens krav för att besluta om en interimåtgärd är höga, medger Telia Soneras vd Anders Igel.

– Därför är utfallet något osäkert. Men det är viktigt att vi gör det här för att skydda rättigheter i avtalet som skrev i mars, säger Anders Igel under en telefonkonferens för analytiker och press.
Avtalet Igel talar om är det som skrevs med Cukurova om att Telia Sonera skulle få köpa 27 procent i Turkcell för 22 miljarder kronor.
Droppen för Telia Sonera var måndagens nyhet. Då medgav Cukurova, med ordförande Mehmet Emin Karamehmet, att man samtalar med ryska Alfagruppen. En koncern som
kontrolleras av oligarken Michael Friedman. Samtalen ska handla om att lätta på Cukurovas lånebörda. Men Alfa har tydligt markerat att de vill köpa Cukurovas Turkcellaktier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons