Ifrågasatta studien förstörd

Det är den nu uppenbarligen totalt förstörda Göteborgsstudien som står i centrum för den remarkabla rättegången i Göteborg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den är eller var den uppföljningsundersökning av barn med damp/ADHD som pågått längst i världen och den har avsatt minst fyra doktorsavhandlingar däribland Christopher Gillbergs egen och hans närmaste medarbetare Peder Rasmussens.
Studien inleddes 1977 när 142 då sexåriga barn valdes ut i Göteborg. De undersöktes mycket ingående och 42 av dem fick den dåvarande diagnosen MBD som därefter ändrades till damp/ADHD. Deltagarna undersöktes därefter vid 10, 13, 16 och 22 års ålder. Det var rapporten om 22-årssiffrorna år 2000 som startade Elinder-Kärfves misstankar om fusk.

Elinder riktar främst in sig på att bortfallet är för litet – av de 42 drabbade har till exempel 39 blivit kvar till den senaste undersökningen. Så högt deltagande verkar inte troligt, enligt honom.
Kärfve har gjort ingående jämförelser av samtliga olika rapporter från Göteborgsstudien och ifrågasätter flera punkter till exempel statistiken som enligt henne skiljer sig åt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons