Annons
X
Annons
X

Ifrågasatt guld: är hon en han?

BERLIN Man eller kvinna? Den 18-åriga sydafrikanskan Caster Semenya krossade konkurrenterna i finalen på 800 meter – men hennes oväntade genombrott och manliga utseende har fått det internationella friidrottsförbundet att reagera.

– Vi har bett det sydafrikanska förbundet att göra en utredning om hennes kön, säger IAAF:s presschef Nick Davies.

Foto: AP

18-åriga Caster Semenya från Sydafrika är årets sensation i friidrottsvärlden. I fjol hade hon ett personbästa på 2.04,23 på 800 meter. Tre veckor före VM satte hon världsårsbästa med 1.56,72 i de afrikanska juniormästerskapen – och blev omgående favorit till VM-guldet.

Och väl i Berlin vann hon på ett närmast overkligt – och mycket omdiskuterat – sätt. Ingen annan hade en chans när sydafrikanskan ökade farten på andra varvet. Med kraftfulla steg satte hon världsårsbästa igen med 1.55,45 inför en frågande och lätt busvisslande publik.

Är Caster Semenya en man? Eller kvinna?

Annons
X

Det undrar även IAAF, det internationella friidrottsförbundet. Semenyas markanta resultatförbättring och hennes manliga utseende har fått IAAF att starta en utredning om Semenyas kön.

– Normalt genomförs inga könstester, men vi kontaktade det sydafrikanska förbundet för några veckor sedan för att se om det finns en könsdokumentation när det gäller Semenya. Men just nu har vi inga som helst avgörande bevis för att hon inte skulle få springa i VM, sade IAAF:s talesman Nick Davies vid en presskonferens bara timmarna före Semenyas guldlopp på 800 meter.

IAAF:s regelverk säger att ett könsbyte från man till kvinna måste vara fullbordat innan puberteten för att man ska få tävla som kvinna

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi vill få det klarlagt att hon kan tävla som kvinna. I det här fallet handlar inte om byte av kön. Om en kvinna alltid har trott sig vara kvinna handlar det ju inte om medvetet fusk. Men vi får inte göra något som kan vara förnedrande för henne. Att göra ett könstest är extremt känsligt, komplext, dyrt och tar tid, säger Davies.

  Resultatet av utredningen kommer att vara klar tidigast om ett par veckor. Därför är det oklart vad som kommer att hända med VM-resultaten – om det skulle visa sig att hon är en han.

  Några av konkurrenterna i finalen är redan säkra på sin sak.

  – För mig är hon ingen kvinna, sade loppets sexa, Elisa Cusma Piccione, Italien.

  – Hon kommer inte att klara könstestet, sade ryska femman Maria Savinova.

  Caster Semenya valde att inte säga något alls. VM-arrangörerna tog beslutet att sydafrikanskan skulle slippa att svara på frågor efter finalen och därför kom hon inte till den obligatoriska presskonferensen för alla medaljörer.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X