Annons
X
Annons
X

Ifpi vill stänga av fildelare

Ipred-lagen i Sverige är en föregångare – men räcker inte för att stoppa olaglig fildelning. Det anser skivbranschens intresseorganisation Ifpi, som i en ny rapport vill att myndigheterna blir tuffare mot internetoperatörer och kräver att de ska stänga av illegala fildelare från nätet.

För första gången någonsin kom under 2009 mer än fjärdedel av skivbolagens inkomster från försäljning och distribution på internet. Allt fler använder nu lagliga tjänster som Spotify och iTunes och i en rapport som Ifpis huvudkontor i London släppte idag talas det om en förändring i diskussionerna kring olaglig fildelning.

Men trots detta ser organisationen fortfarande mörkt på framtiden. Enligt rapporten har musikförsäljningen minskat med runt 30 procent mellan 2004 och 2009. I Spanien minskade försäljningen med 17 procent enbart förra året och marknaden är nu bara en tredjedel av vad den var i början av 2000-talet.

Bovet i dramat är enligt organisationen piratkopiering och olaglig fildelning på nätet. ”Illegal fildelning är det största problemet vi står inför”, skriver Ifpi och kräver nu krafttag från myndigheter och internetoperatörer.

Annons
X

Den franska Hadopi-lagen – som göra att fildelares nätuppkoppling kan strypas om de trots varningar fortsätter att ladda upp eller ner upphovsrättsskyddat material – ses som en föregångare.

Det gör att Ifpi nu vill att fler länder inför liknande lagar. Sydkorea och Taiwan har redan gjort det och i bland annat Storbritannien pågår politiska diskussioner efter att regeringen lagt fram ett lagförslag.

Men det räcker inte anser organisationen. Sedan 2005 har man försökt få internetoperatörer att på frivillig väg införa systemet, men misslyckats. Uppmaningen är därför tydlig: fler regeringen och myndigheter borde ta efter Frankrike och kräva att internetoperatörer stänger av fildelare.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vissa politiker visar ledarskap, men vi måste få fler regeringar att göra mer, sade Ifpis vd John Kennedy på en presskonferens via telefon idag.

  Att införa ett system med gradvisa bestraffningar, där varningar följs av avstängning från internet, är dock kontroversiellt. Den borgerliga regeringen har tidigare sagt nej till ett sådant system och budskapet från regeringshåll har sedan dess varit att förslaget helt har kastats i papperskorgen.

  Den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid, aktiv i fildelningsdebatten, ser inte Ifpis förslag som ett alternativ.

  – Att stänga av folk från internet är en oproportionell åtgärd. Jag tycker det är att likna vid en digital husarrest. Nätet är en sådan viktig informationskanal idag och stängs man av får man praktiken en stor del sin yttrande- och informationsfrihet indragen, säger han till SvD.se.

  Också den svenska Ipred-lagen får tummen upp i Ifpis rapport, där Sverige beskrivs som ett föregångsland. Den digitala försäljningen slår rekord och den totala musikförsäljningen steg med 10,2 procent förra året.

  En förklaring är just Spotify och iTunes, men också den fällande domen i The Pirate Bay-målet och Ipred-lagen har spelat in enligt rapporten.

  – Ipred infördes strax efter domen i Pirate Bay-målet och det blev mycket uppmärksamhet. Det tror vi har spelat in, säger John Kennedy.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X