Annons
X
Annons
X

IF Metall: Det här sticker i ögonen”

IF Metalls koncernordförande på Ericsson, Jan Robert Hedlund, är kritisk till att tusen anställda ska lämna företaget. ”Det sticker lite i ögonen när ett företag gör 30 miljarder i vinst och ändå anser sig behöva skära ner”, säger han till TT. Men enligt Sveriges ingenjörers representant kommer beskedet inte som någon nyhet.

Av TT

Hedlund tror att Ericsson känner sig pressat till nedskärningar av både aktieanalytiker och ägare.

– Det är naturligtvis svårt att förklara för folk som är anställda.

Exakt från vilka positioner de tusen ska bort och på vilka orter tror han ännu inte att ledningen vet.

Annons
X

– Det här är ju någon form av besparingsbeslut som tagits på högsta nivå. Nu får vidare utredningar visa vad och vilka orter som kan tänkas drabbas av det här.

Men att hela produktionsanläggningar ska läggas ner, vilket det har spekulerats om, tycker Hedlund inte att besparingsprogrammet ger något belägg för.

Enligt Sveriges ingenjörers representant var beskedet väntat.

– Det här är ingen nyhet för oss. Vi har haft en bra dialog med företagsledningen om detta, säger Tomas Blidberg, Sveriges ingenjörers koncernfackliga representant, om att tusen tjänster ska bort från Ericsson.

Blidberg förstår att företaget måste vidta åtgärder när man visar nolltillväxt.

– Det är ett relativt klokt sätt att hantera det med frivillighetsprogram och det är ingen drastisk åtgärd som vi ser det. Vi har goda erfarenheter av det sedan tidigare, säger han till TT.

TT: Företaget gör en vinst på 30 miljarder, borde man inte kunna hålla ut?

– Det kan man ju tycka olika om. Jag ser det inte riktigt som min uppgift att gå i polemik med företaget om det här, säger Blidberg.

Hur företaget kommer att lyckas med de frivilliga avgångarna beror mycket på rådande konjunktur och möjligheten att få nytt jobb, anser Blidberg.

– Majoriteten av de Ericssonanställda är ingenjörer och för dem ser arbetsmarknaden bra ut, säger han.

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X