Annons
X
Annons
X

IEA: VI övervakar oljemarknaden noga

Råvarupriserna visade på fredagsförmiddagen i huvudsak något högre priser.

Av Direkt

Vid klockan 11:40 visade WTI-oljans första termin en uppgång på 0:66 dollar till 103:44 dollar per fat, medan Brent ökade 0:86 dollar till 123:25.

– Oljan återhämtar sig från gårdagens nedgång eftersom handlare köper på prisdippar. Geopolitiska spänningar kan lyfta Brent ytterligare medan spreaden mellan Brent och WTI kan smalna de kommande månaderna om det positiva bensinsentimentet fortsätter, sade Ryoma Furumi, råvaruförvaltare vid Newedge till Reuters.

Fokus på oljemarknaden är fortsatt riktat mot huruvida Storbritannien, Frankrike och USA kommer att besluta att frigöra strategiska oljelager. Under veckan har Frankrike bekräftat att ett förslag är på bordet som handlar om en koordinerad åtgärd mellan länderna, men inget beslut har ännu fattats eftersom landet inväntar en rapport från Internationella energimyndigheten, IEA.

Annons
X

Även Japan och Sydkorea kan komma att hoppa på tåget, enligt Reuters.

IEA meddelade på torsdagskvällen att de övervakar utvecklingen på oljemarknaden noga och är redo att frigöra strategiska lager om det sker en allvarlig utbudsstörning.

– IEA övervakar marknadsutvecklingen noga och kommer att vara i nära kontakt med medlemsländerna för att utbyta åsikter om situationen på oljemarknaden. Som vi har nämnt många gånger, skapades IEA för att svara på allvarliga fysiska utbudsstörningar, och vi är redo att agera om marknadsförhållandena berättigar det, sade IEA-chefen Maria van der Hoeven.

Hon konstaterade också att oljemarknaden har stramats åt de senaste månaderna och beskrev råoljepriserna som ”väldigt höga”.

Under helgen kommer USA:s utrikesminister Hillary Clinton att möta saudiarabiska företrädare för att diskutera vad som behövs göras för att få ned oljepriserna. En av huvudfrågorna kommer enligt Commerzbanks analytiker att vara huruvida Saudiarabien planerar att bibehålla sin nuvarande höga oljeproduktion om de strategiska lagren skulle frigöras, i stället för att minska produktionen.

Det läggs därmed ett stort ansvar på Saudiarabien, som sitter på världens största reservkapacitet och därför ofta beskrivs som oljemarknadens centralbank.

Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi uttalade sig i Financial Times i veckan och sade att landet skulle vilja se lägre oljepriser.

– Jag skulle vilja se ett rättvist och rimligt pris som inte skulle skada den globala ekonomiska återhämtningen, sade han.

Enligt en analys av Barclays och Economist Intelligence Unit kommer Saudiarabien troligen behöva pumpa rekordmycket råolja i sommar för att möta stigande inhemsk efterfrågan på energi, och för att hålla oljeexporten stabil. Saudiarabien beräknas i analyserna behöva producera 10,8 miljoner fat per dag i augusti om landets kraftstationer och vattenavsaltningsstationer använder sig av en liknande mängd olja som de gjorde i augusti 2011.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange handlades kopparns tremånaderstermin upp 85 dollar till 8.435 dollar per ton medan zink steg 6 dollar till 2.011. Tennpriset var upp 500 dollar till 23.200 dollar per ton.

Under årets första kvartal är det just tenn som har presenterat överlägset bäst bland basmetallerna på LME, med en uppgång på drygt 20 procent. Därefter kommer kopparn, som har stigit drygt 10 procent under kvartalet vilket är den bästa kvartalsvisa utvecklingen sedan fjärde kvartalet 2010.

– Den säsongsmässiga återhämtningen är definitivt på gång, men styrkan i återhämtningen ifrågasätts fortfarande och sänder blandade signaler till marknaden, sade Bonnie Liu, analytiker vid Macquarie till Reuters.

Kopparlagren som mäts av LME bröt under veckan en trend som har pågått under 25 veckor: lagren steg med 1.100 ton till drygt 256.000 ton. Däremot sjönk Shanghai-lagren med drygt 4.000 ton.

Spotpriset på guld var cirka 1 dollar till strax under 1.663 dollar per uns, medan silver ökade 0:165 dollar till 32:41.

DIREKT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X