Annons
Recension

Min vän fascistenIdyllen blir en mardröm

ÄRVD UNIFORM ”Min vän fascisten” handlar om den presumtiva fascisten inom oss. Här målas medelklassen upp som en grupp som under ytan bär mycket obehagliga åsikter.

Under strecket
Publicerad

Det ligger en stor låda på scenen, platt som en Ikeamöbel. Med några fiffiga handgrepp reser sig ett svenskt sommarlandskap ur paketet: björkar, utemöbler, en glasskiosk på en illgrön gräsmatta. Här ska Bullerbybarnen fira midsommar, som vuxna och lätt bittra medelklassvenskar. Man dricker, grälar om politik och anklagar varandra för gamla felsteg – till dess en främling dyker upp, iförd en gammal nazistuniform. Fridolf vill så gärna vara med och umgås. Idyllen rämnar. Hur ska man förhålla sig till en fascist?

Klas Abrahamsson och Erik Gedeon har möblerat om det svenska teaterlandskapet med sina succépjäser om Ingvar Kamprad, pensionärslivet för 1960-talsgenerationen och ”Min vän fascisten” som nu ges på Uppsala stadsteater efter urpremiären på Malmö dito förra säsongen. Abrahamsson & Gedeon skriver sångdramatik om vår samtid med mycket svensk musik, från psalmer och folkvisor till vänlig samba. Till formen är samtliga pjäser lika men stycket om Kamprad är mest intressant, ”Evigt ung” är en fin bagatell om åldrandet som uppror.

Annons
Annons
Annons