Annons

Idrottsgymnasiers villkor utreds i höst

Hockeyutrustning, häst eller tio par skidor. Frågan om idrottsgymnasier och kravet på utrustning kontra lagkrav på avgiftsfri utbildning utreds i höst. Arkivbild.
Hockeyutrustning, häst eller tio par skidor. Frågan om idrottsgymnasier och kravet på utrustning kontra lagkrav på avgiftsfri utbildning utreds i höst. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/TT

Regeringen ska låta utreda villkoren för landets alla idrottsgymnasier i höst. Det beskedet lämnar utbildningsminister Anna Ekström (S) efter ett möte med inblandade parter.

Under strecket
Anna Lena Wallström / TT
Publicerad

Nyligen riktade riksdagen en uppmaning till regeringen att se över reglerna för idrottsgymnasier. Det speciella med idrottsgymnasier är att de ger elitsatsande ungdomar möjlighet att kombinera sin idrott med gymnasiestudier.

Den fråga som varit på tapeten ett tag är hur skollagens generella krav på avgiftsfri utbildning går ihop med idrottsutrustning som eleverna förväntas ha, utrustning som kostar tusentals eller till och med hundratusentals kronor. Frågan fick förnyad aktualitet i vintras när ett idrottsgymnasium med utbildning för elitryttare fick kritik för att eleverna förväntades ha med sig sin häst.

Annons
Annons
Annons