Annons

Anders Lindblad:Dags för Bragdguldet: Här är hetaste kandidaterna

Vem eller vilka har svarat för årets svenska idrottsbragd? Går SvD:s bragdguld till någon av de sju olympiska mästarna från spelen i Pyeongchang? Eller till en stavhoppare som sprängde gränser? Räcker fotbollslandslagets VM-resa hela vägen? Kan golfen belönas igen? Den 4 december får vi svaret.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis, Hanna Öberg och fotbollslandslaget, här Andreas Granqvist, är tre av flera kandidater till SvD:s bragdguld.

Foto: TTBild 1 av 12

Armand Duplantis.

Foto: Matthias Schrader / APBild 2 av 12

Frida Hansdotter.

Foto: Gabriele Facciotti / APBild 3 av 12

Lag Hasselborg.

Foto: Paul Chiasson / APBild 4 av 12

Lagkaptenen Andreas Granqvist och frbundskaptenen Janne Andersson kramas.

Foto: Bj örn Larsson Rosvall/TTBild 5 av 12

Charlotte Kalla.

Foto: Andreas Hillergren /TTBild 6 av 12

Pernilla Lindberg.

Foto: Göran Söderqvist Bild 7 av 12

André Myhrer.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 8 av 12

Stina Nilsson.

Foto: Andreas Hillergren/TTBild 9 av 12

Peppe Femling på första sträckan.

Foto: Andreas Hillergren/TTBild 10 av 12

Hanna Öberg.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 11 av 12

Björn Goop vinner Prix d´Amerique med Readly Express.

Foto: Christophe Ena / APBild 12 av 12

Armand Duplantis, Hanna Öberg och fotbollslandslaget, här Andreas Granqvist, är tre av flera kandidater till SvD:s bragdguld.

Foto: TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Kalla och Nilsson om bragd och OS
Armand Duplantis, Hanna Öberg och fotbollslandslaget, här Andreas Granqvist, är tre av flera kandidater till SvD:s bragdguld.
Armand Duplantis, Hanna Öberg och fotbollslandslaget, här Andreas Granqvist, är tre av flera kandidater till SvD:s bragdguld. Foto: TT

Idrottsåret 2018 är på väg mot sitt slut. Ett av de mest framgångsrika någonsin för svenskt vidkommande. Det är fantastiskt att se vilken bredd det är på topprestationerna med OS-guld, VM-guld, EM-guld och massor av  prestigeladdade segrar i flera olika idrotter, tagna av både manliga och kvinnliga idrottare.

Den svenska idrottsrörelsen borde få betydligt mer uppskattning. Jag tänker på alla ledare som jobbar ideellt kväll efter kväll, alla lag som kämpar vidare trots usla träningstider och brist på hallar och alla suveräna elitidrottare vars prestationer förgyller vardagen för så många betraktare.

Att Sverige ligger mycket bra till att få vinter-OS 2026 – trots att den styrande grönblå majoriteten i Stockholm stad sagt nej – är ytterligare ett tecken på hur det är ställt. Politikerna vill gärna synas i stjärnglansen när svenska guld ska firas, men i valrörelsen var det knäpptyst om de idrottspolitiska frågorna, trots att det är vår största folkrörelse med 3,2 miljoner medlemmar i 20 000 föreningar och med 650 000 ledare.

Annons
Annons

Armand Duplantis.

Foto: Matthias Schrader / APBild 1 av 2

Frida Hansdotter.

Foto: Gabriele Facciotti / APBild 2 av 2

Svensk idrott vilar på ett starkt fundament. Ur folkrörelsen fostras också stjärnor. En tillbakablick på det succéartade idrottsåret 2018 ger gåshud: hur ska Svenska Dagbladets guldmedaljnämnd på 14 ledamöter klara av att välja en vinnare till Bragdguldet? Det blir en svår men delikat uppgift. Tisdagen den 4 december klockan 13.00 vet vi svaret. Här är tio av de hetaste kandidaterna, utan inbördes ordning:

Armand Duplantis.
Armand Duplantis. Foto: Matthias Schrader / AP

Armand Duplantis, stavhopp

EM-finalen i Berlin var en av tidernas bästa stavhoppstävlingar – med Armand Duplantis i huvudrollen. Den då 18-årige svenskamerikanen sprängde gräns efter gräns. Han kom dit med ett personbästa på 5,93, en höjd han överträffade tre gånger om i den högdramatiska finalen. Först klarade han 5,95, sedan drömgränsen 6,00 och därefter 6,05 för att säkra guldet med ackuratess. Han blev därmed den yngste hopparen någonsin att ta sex meter och hans 6,05 utomhus har endast överträffats av stavhoppslegendaren Sergej Bubka (6,14).

Armand Duplantis är hoppare nummer 20 att klara sex meter. I finalen besegrade han bland annat sin förebild Renaud Lavillenie, Frankrike,  som har världsrekordet 6,16 (inomhus). På vägen fram till EM hann Duplantis också med att vinna mot hela världseliten i Diamond League.

Frida Hansdotter.
Frida Hansdotter. Foto: Gabriele Facciotti / AP
Annons
Annons

Lag Hasselborg.

Foto: Paul Chiasson / APBild 1 av 1

Frida Hansdotter, slalom

Hon kom till OS i Sydkorea som en av de starkaste utmanarna till amerikanska superstjärnan Mikael Shiffrin och lämnade spelen med en guldmedalj i favoritdisciplinen slalom. Frida Hansdotter var bäst när det gällde som mest. Den första olympiska medaljen var av ädlaste valören. En välförtjänt fullträff efter en mycket framgångsrik karriär med bland annat tre individuella VM-medaljer på meritlistan.

Frida låg tvåa efter första åket, 20 hundradelar bakom schweiziskan Wendy Holdener, men svarade för ett kanonåk i andra. Hon var i ledning och fick nervöst vänta i målfållan på Holdener, som slutligen besegrades med fem hundradelar. Förutom OS-guldet tog Hansdotter sju pallplatser och slutade trea totalt i slalomvärldscupen.

Lag Hasselborg.
Lag Hasselborg. Foto: Paul Chiasson / AP

Lag Hasselborg, curling

OS-debuten i Sydkorea slutade med succé och guld. Laget, som bestod av Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Konchenhauer, Sofia Mabergs och reserven Jennie Wåhlin, gick inte att stoppa. Det blev visserligen två raka förluster i gruppspelet, men med en klar seger mot Kina säkrades en plats i semifinalen. Samtidigt slogs guldfavoriten Kanada oväntat ut. I semifinalen besegrades Storbritannien, en nation som Lag Hasselborg besegrade i gruppspelet efter skiljeomgång. Nu gick det betydligt enklare, seger med 10–5. I finalen väntade hemmanationen Sydkorea som under turneringen blivit hela nationens älsklingar med stort stöd på läktarna. Men finalen blev en uppvisning av det svenska laget som vann med siffrorna 8–3. Förutom OS-guldet tog Lag Hasselborg VM-silver, efter finalförlust mot Kanada.

Annons
Annons

Lagkaptenen Andreas Granqvist och frbundskaptenen Janne Andersson kramas.

Foto: Bj örn Larsson Rosvall/TTBild 1 av 2

Charlotte Kalla.

Foto: Andreas Hillergren /TTBild 2 av 2
Lagkaptenen Andreas Granqvist och frbundskaptenen Janne Andersson kramas.
Lagkaptenen Andreas Granqvist och frbundskaptenen Janne Andersson kramas. Foto: Bj örn Larsson Rosvall/TT

Herrlandslaget, fotboll

Utan stora stjärnor lyckades det svenska fotbollslandslaget ta sig hela vägen till kvartsfinal i VM. Äventyret i Ryssland inleddes med seger mot Sydkorea, fortsatte med förlust i sista minuten mot Tyskland innan Mexiko besegrades med klara 3–0 i sista gruppspelsmatchen. Där satte lagkaptenen Andreas Granqvist en straff i viktigt skede, precis som han gjorde när han säkrade segern mot Sydkorea.

I åttondelsfinalen väntade Schweiz, med endast en förlust på de 25 senaste landskamperna. Ett svårslaget lag med fixstjärnor som Xherdan Shaqiri och Granit Xhaka. Men Sverige svarade för en taktiskt sett 100-procentig insats och Emil Forsberg sköt in segermålet som gav avancemang till kvartsfinalen. Där väntade England. Ett slitet och tröttkört Sverige orkade inte ladda om, utan föll med 0–2. VM-resan var över.

På hösten svarade landslaget för en stark insats genom att vinna gruppen i Nations league och avancerade därmed till den högsta divisionen.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla. Foto: Andreas Hillergren /TT
Annons
Annons

Pernilla Lindberg.

Foto: Göran Söderqvist Bild 1 av 1

Charlotte Kalla, längdskidor

OS blev en stor framgång för de svenska längdåkarna och det var Charlotte Kalla som visade vägen direkt när hon tog hem guldet i inledande grenen skiathlon. En formidabel uppvisning, efter taktisk fulländad åkning. Kalla knäckte norska favoriten Marit Bjørgen när hon ryckte precis där hon planerat, i en tung uppförsbacke. Ingen kunde svara och Kalla flög fram mot segern. Kalla kunde hantera nervositeten på bästa sätt och positionerade sig perfekt hela vägen för att inte hamna i trubbel.

Därmed tog hon guld i sitt tredje raka OS, efter guldet på 10 km fritt 2010 och i stafetten 2014. OS fortsatte med ytterligare tre medaljer för Kalla. Det blev silver på 10 km fritt, där norskan Ragnild Haga var starkast. Sedan fortsatte medaljfesten för Charlotte Kalla med silver i stafetten – där hon svarade för en riktigt vass sträcka – och samma valör i sprintstafetten, tillsammans med Stina Nilsson.

Pernilla Lindberg.
Pernilla Lindberg. Foto: Göran Söderqvist

Pernilla Lindberg, golf

Svensk golf har skördat stora framgångar de senaste åren. 2016 tog Henrik Stenson hem The Open efter tidernas duell med Phil Mickelson och belönades med Bragdguldet. I fjol vann Anna Nordqvist en av damernas majorturneringar (Evian Championship) och i år var det Pernilla Lindberg som tog hem en prestigeladdad majorseger, Ana Inspiration. Pernilla Lindberg säkrade segern först efter åttonde särspelshålet, och det var dessutom hennes första segern i sin 250:e start som professionell. Det var stor dramatik med mycket nerver inblandad sista dagen av ordinarie spel. Pernilla behövde göra birdie på 18:e och sista hålet för att gå till särspel mot Inbee Park och Jennifer Song som redan spelat klart. Hon sätter birdien och efter fyra spela särspelshål är det så mörkt att det inte går att fortsätta spela. Song är borta och avgörandet skjuts upp till måndag morgon där Pernilla Lindberg hanterar pressen bäst.

Annons
Annons

André Myhrer.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 2

Stina Nilsson.

Foto: Andreas Hillergren/TTBild 2 av 2
André Myhrer.
André Myhrer. Foto: Claudio Bresciani/TT

André Myhrer, slalom

Gammal är äldst. Och bäst. André Myhrer hade fyllt 35 år när han kom till OS i Pyoengchang, en tävling han verkligen laddat och förberett sig för under flera års tid. Det var hans fjärde olympiska spel i karriären, där han tidigare tagit brons (2010 i Vancouver) som bäst. Nu föll alla bitar på plats. Myhrer visste att backen passade honom perfekt och körde kontrollerat i första åket, där bland annat storfavoriten Marcel Hirscher körde ut. Svensken var tvåa inför avgörandet, 21 hundradelar bakom norrmannen Henrik Kristoffersen.

Och det var Myhrer som höll sig coolast i andra åket. Han gjorde det han skulle, och ledde när han kom i mål. Kristoffersen blev alldeles för het, tappade kontrollen, och var borta. Myhrer kunde jubla i målområdet över det mycket efterlängtade guldet. Han visade också jämnhet över säsongen med fyra pallplatser, varav en seger, vilket gav en tredjeplats i slalomvärldscupen.

Stina Nilsson.
Stina Nilsson. Foto: Andreas Hillergren/TT
Annons
Annons

Peppe Femling på första sträckan.

Foto: Andreas Hillergren/TTBild 1 av 1

Stina Nilsson, längdskidor

Hon har fått leva med epitetet ”Silver-Stina” några år, men nu är det glömt. Stina Nilsson var oslagbar när OS-sprinten i längdskidorna avgjordes uppe i bergen i Pyeongchang. Hon var överlägsen genom hela tävlingen och satte alla, inklusive den regerande mästarinnan, Maiken Caspersen Falla, på plats. Stina hade sitt livs bästa dag då hon också tog rejäl revansch för missen i i VM förra året, där hon som favorit försvann tidigt i tävlingen.

Nu kunde inget stoppa henne. På perfekta skidor defilerade hon över mållinjen. Tårarna på prispallen senare på kvällen visade hur känslosamt det var för henne. OS fortsatte med ytterligare tre medaljer, silver i stafetten och sprintstafetten och sedan ett mycket överraskande brons på tremilen, där hon endast fick stryk av Marit Bjørgen och Krista Pärmäkoski.

Peppe Femling på första sträckan.
Peppe Femling på första sträckan. Foto: Andreas Hillergren/TT

Stafettlaget, skidskytte herrar

Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström: där har ni kvartetten som sprängde alla gränser. Visst fanns det svenska laget med i medaljdiskussionen före OS-stafetten, men att det skulle bli guld…nä, det var det väldigt få som vågade tro.

Femling höll i hop det bra på första (femma), Nelin körde upp Sverige till andra plats på andra sträckan och Samuelsson visade sin klass när han satte nio av tio skott på tredjesträckan och växlade över till Lindström tillsammans med Norge inför slutsträckan. Det blev en rafflade duell. Lindström, som tidigare i OS petades från att åka mixedstafetten i sista stund, fick äntligen visa sin klass. I det sista stående skyttet var han iskall, samtidigt som norrmannen Emil Hegle Svendsen sköt bort sig fullständigt vid sidan av. Lindström kunde defilera i mål, nästan en minut före ett slaget norskt lag.

Annons
Annons

Hanna Öberg.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 2

Björn Goop vinner Prix d´Amerique med Readly Express.

Foto: Christophe Ena / APBild 2 av 2
Hanna Öberg.
Hanna Öberg. Foto: Anders Wiklund/TT

Hanna Öberg, skidskytte

Det var ett internationellt genombrott av högsta karat vi fick se när Hanna Öberg, 22 år, satte samtliga 20 skott och åkte hem guldet i OS-distansen, 15 kilometer med individuell start. En av tidernas allra största OS-skrällar i den svenska idrottshistorien. När Hanna Öberg kom till spelen i Sydkorea hade hon aldrig varit på pallen i en världscuptävling. Hon inledde spelen med att bli sjua i sprinten, följde upp med en femteplats i jaktstarten och visade där att formen var perfekt. I distansloppet stämde allt. Hanna satte samtliga skott som det vore den enklaste saken i världen och åkte dessutom väldigt snabbt i spåret. Ingen annan var i närheten av att hota henne i mål. Att hon klarade av att följa upp det sensationella guldet med en fantomsträcka i stafetten – där hon förde upp det svenska laget från åttonde plats till silver på slutsträckan – var ytterligare ett styrkebesked.

Björn Goop vinner Prix d´Amerique med Readly Express.
Björn Goop vinner Prix d´Amerique med Readly Express. Foto: Christophe Ena / AP

Bubblare

Tove Alexandersson, två VM-guld i orientering.

Björn Goop, seger i Prix d´Amerique, trav.

Johan Kristoffersson, VM-guld i rallycross.

Henrik Harlaut, dubbla guld i X-games.

Stefan Olsson, andra raka segern Wimbledon i rullstolstennis.

Ridsportlandslaget, VM-silver i hoppning.

Sebastian Samuelsson, OS-silver skidskytte.

Daniel Ståhl, EM-silver diskus.

Tre Kronor, VM-guld i ishockey.

(Sarah Sjöström, fyra EM-guld i simning, har fått medaljen två gånger och är inte aktuell enligt nuvarande statuter).

Minns du bragderna?svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons