Idrotten kan bli integrationsmotor

Alla politiska läger lyfter fram integrationen av flyktingar som en av de riktigt stora utmaningarna de kommande åren. Idrottssverige har precis fått 32 friska miljoner av regeringen för att lotsa in fler flyktingar i samhället och frågan är hur pengarna ska användas. Småländska Vimmerby IF lyfts fram som ett lysande exempel.

TT
Publicerad
Annons

Det är inte alls så att det saknas projekt inom föreningarna för att ta hand om flyktingar som kommit till Sverige. Men det handlar om lokala och regionala initiativ och en del av de öronmärkta pengarna som Riksidrottsförbundet fått, 32 miljoner kronor i år och 64 miljoner kronor årligen de kommande åren, ska användas för att samla ihop erfarenheterna så att inte varje klubb behöver uppfinna hjulet på egen hand.

När integrationsfrågan diskuterades på ett seminarium i Almedalen lyftes Vimmerby fram som en förebild. Kommunen driver tillsammans med idrottsföreningarna, inte minst Vimmerby IF, ett projekt som verkar fungera bra. När det inledningsvis saknades kunskaper knackade man på dörren till ett boende för ensamkommande flyktingar, pengar har kommit från Allmänna arvsfonden, projektledare har anställts och inte minst har det skapats ett föreningscentrum i Bullerbyn, det invandrartätaste bostadsområdet i Vimmerby.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons