Idrotten är lika orättvis som livet

Under strecket
Publicerad
Annons

För att motarbeta doping är årets Tour de France det kortaste någonsin, 328 mil på 21 etapper. Kort eller inte, det gör ont i låren. När vi andra har ont tar vi smärtstillande. Det vore fel att tro att det enbart är för att få en bättre placering som vissa cyklister tar medel så att de återhämtar sig fortare. En del vill bara kunna stå ut med morgondagen när musklerna är trasiga och nya berg väntar. Det gör ont men detta är deras jobb, de försörjer en familj; de måste orka precis som sportjournalisten måste orka lämna före deadline även om han har migrän. Han trycker i sig en värktablett och skriver med svidande ögon. Vi är tacksamma att han tog det där pillret för vi vill läsa hans text.
Med cyklisten är det värre. Vi lynchar den som tar smärtstillande. Här har vi hyllat en person och så var det fel person! Vi tänker oss att det blir orättvist om en tar smärtstillande och en annan inte. Sanningen är att det aldrig blir rättvist. Det finns en sorts rättvisa i att reglerna är lika för alla men i just
detta ligger också orättvisan.

Annons

Idrottsgrenar definieras av sina regler. Dessa är inte logiska och inte ologiska. De bara är. Om vi godtar dem godtar vi grenen. Någon kanske frågar sig varför man cyklar Frankrike runt när man kan åka bil, det går ju fortare. Det är sant men nu är det att ta sig fram fortast på just cykel det handlar om. Reglerna bara är sådana. Ytterligare begränsningar i regelverket kunde införas utan att det vore konstigt. Det vore tvärtom enklare att tala om vad man fick göra i stället för vad man inte fick göra. Man kunde till exempel bestämma att alla som åker Tour de France får träna exakt hundra mil per år samt enbart äta pommes frites under de tre veckor som tävlingen pågår. Cyklisterna skulle få svår energibrist. Men med dagens regler blir de ohyggligt trötta och får ändå inte ta preparat som gör dem piggare. Anledningen är inte fullt så mycket en omsorg om deras hälsa som en omsorg om vår illusion av rättvisa. I ädel tävlan möts atleter så som de skapat sig själva med träning
och kost. Det är rättvist - om man finner det rättvist att människor föds med olika förutsättningar för vilja, syreupptagning, muskeltillväxt, mjölksyratröskel.
Loppet med de nya begränsande reglerna, pommes frites och hundra mil, kommer att vinnas av någon. Vad vi har mätt då är vem som är bäst på att cykla Frankrike runt under just de betingelser som vi har bestämt oss för. Vi kommer att beundra honom mer än tvåan, vi vet inte säkert varför. Men får vi veta att han smugit i sig en tallrik makaroner kvällen före kommer vi strax att håna och avsky honom ty han har lurat oss.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons