Annons

”Idrottande barn är inte industribuller”

Foto: Tomas Oneborg

För att kunna bedriva idrott behöver vi någonstans att vara. Om idrottande barn och unga ska klassas som industribuller kräver vi att regeringen kliver in och säger att idrottsytorna behövs, skriver Björn Eriksson och Helene Hellmark Knutsson.

Under strecket
Publicerad

Björn Eriksson och Helene Hellmark Knutsson.

Foto: TT, SvDBild 1 av 1

Bollar rullar ut på planen. Några springer och skjuter mot mål. Det hurras och kramas om. Några gör high-five. Runt om i landet har idrottsplatser fyllts av barn, unga och vuxna under sommaren. Aktiviteter, läger, lek och matcher har avlöst varandra. Men tyvärr vet vi att alltför många barn och unga sitter stilla. Vi vet i dag att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Samtidigt visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. I Sveriges Radios program ”Sommar” berättade läkaren och psykiatrikern Anders Hansen om vikten av fysisk aktivitet, sömn och sociala relationer och att detta är helt avgörande för vårt mående. Så i dagens och framtidens samhälle kommer det vara oerhört viktigt, ja faktiskt helt avgörande, att vi skapar mötesplatser där barn, unga och gamla kan röra på sig men också bli en del av en gemenskap för att må bra.

Därför blir vi oroliga, ja till och med förbannade, när vi ser klagomål från grannar tvinga musik- och teaterscener att lägga ner. Även idrotten drabbas. Till exempel så har Boovallen i Nacka utanför Stockholm i en dom vid Mark- och miljödomstolen den 18 juni i år fått skärpta restriktioner om att verksamheten bara får bedrivas till klockan 17.30 på helger så länge inga bullerskydd har uppförts. Idrottsverksamheten upplevs alltså som buller. Skulle denna dom bli prejudicerande kan det innebära att kommuner i hela landet tvingas uppföra bullerskydd till höga kostnader eller tvinga idrotten att lägga ner verksamhet. Detta i en tid då våra större städer redan har brist på idrottsanläggningar och förtätas ytterligare.

Annons
Annons
Annons