X
Annons
X

”Idisslare har viktig roll i vårt livsmedelssystem”

Kött- och mejeriprodukter från idisslare framstår i livscykelanalyser ofta som mer klimatbelastande än andra livsmedel. Men sådana analyser tar varken hänsyn till livsmedlens näringsvärde eller till alla faktorer som påverkar livsmedelssystemets hållbarhet, skriver ett flertal forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Ur ett resurshushållningsperspektiv har idisslare exceptionella egenskaper, skriver artikelförfattarna.
Ur ett resurshushållningsperspektiv har idisslare exceptionella egenskaper, skriver artikelförfattarna. Foto: Sigrid Agenäs

All matproduktion påverkar miljön och klimatet. Den debatt om möjligheter att minska matens miljö- och klimatbelastning som förs nu hanterar tyvärr inte komplexiteten i produktion och konsumtion av mat. Den sätter inte heller matens påverkan i proportion till andra helt onödiga klimat- och miljöpåverkande aktiviteter som människor ägnar sig åt. Mat är livsnödvändigt och vi efterlyser en mer nyanserad och faktabaserad diskussion med fokus på hållbarhet i livsmedelssystemet som helhet. Vi vill med den här artikeln ge en djupare förståelse för djurens betydelse för svensk livsmedelsproduktion.

Ur ett resurshushållningsperspektiv har idisslare exceptionella egenskaper, skriver artikelförfattarna.

Foto: Sigrid Agenäs Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X