Annons

Idéprogramsförslaget hånar våra sociala reformer

Varje parti ska våga förnya och tänja på gränser, men Centerpartiet är inte betjänt av att förknippas med udda förslag. Det finns en socialliberal ådra i Centerpartiet som måste lyftas fram. Dessutom törstar svensk politik efter ett mittenparti som orkar föreslå reformer. Nu måste partistyrelsen lägga förslag till centerstämman som kombinerar behovet av nya idéer med kravet på att sympatisörer känner igen partiet. Det skriver Carola Gunnarsson, Christer Jonsson, Kristina Jonäng och Maria Söderberg inför Centerpartiets Kommundagar i Örebro.

Under strecket
Publicerad

Förslaget till idéprogram tar sats i ett intressant historiskt resonemang om hur Centerpartiet föddes som en reaktion mot både höger- och vänsterkrafter. Men istället för att dra slutsatsen att Centerpartiet, ända sedan Bondeförbundets tid, tagit ansvar för att skapa välstånd i Sverige skriver idéprogramsgruppen att ”systemtänkandet tog överhanden”. Därmed hånar man flera av de sociala reformer som Centerpartiet drivit igenom.

Vi medger att det finns brister i exempelvis sjukvården och i den kommunala verksamheten idag. Centerpartiet ska förespråka effektivisering och förnyelse av offentlig sektor, men förslaget till idéprogram är en onyanserad kritik av kommunsektorn. Också staten får kritik och anses mest bestå av ”pekpinnar” som ska minimeras genom färre regler och begränsad lagstiftning.

Annons
Annons
Annons