Annons

Summer of hatePunkigt och experimentellt om klassresor

Chris Krauss är författare, konstnär, filmskapare, redaktör, kritiker och professor i kreativt skrivande, med en bakgrund i New Yorks vitala konst- och performancescen under sjuttiotalet.
Chris Krauss är författare, konstnär, filmskapare, redaktör, kritiker och professor i kreativt skrivande, med en bakgrund i New Yorks vitala konst- och performancescen under sjuttiotalet. Foto: Christine Olsson/TT

Hur påverkar ekonomin och kapitalismen människors liv och relationer? Det är huvudtemat i Chris Kraus roman ”Summer of hate”. Men den hade vunnit på att även utforska intersektionen mellan fattigdom och etnicitet, inte bara klass, tycker Ida Therén.

Under strecket
Publicerad

Huvudpersonen i Chris Kraus roman ”Summer of hate” påminner - liksom i Kraus hajpade “I love Dick” från 2016 - mycket om författarinnan själv. Catt är en kulturkritiker, runt 45 år, fortfarande gift med sin välkända man filosofen, trots att hon bor i Los Angeles och han delar sin tid mellan den amerikanska östkusten och internationella sammanhang. De har inflytande, kulturellt kapital och Catt har gjort en rad fastighetsaffärer som skapat ekonomisk frihet. Det senare är inte helt okomplicerat, då hon har en anarkistisk syn på pengafördelning och ett totalt ointresse för allt materiellt.

Istället värderar hon friheten att kunna skapa och tänka, utan att behöva kompromissa med sin integritet. Det finns många omkring som utnyttjar Catts ekonomiska ointresse. Hennes ekonomiansvarige Tommy blåser henne, men hon orkar inte ta tag i det eftersom han skulle kunna sätta dit henne för skattefusk. Hon vill hellre betala sina anställda bra och skänka pengar till Amnesty, än att finansiera kriget i Irak. George W Bushs USA under tidigt 00-tal med dess nationalistiska våg där den fria, intellektuella rösten är utrotningshotad, agerar fond för romanen.

Annons
Annons
Annons