Ideologin falnar - då tar politikernas privatliv över

Under strecket
Publicerad
Annons

onsdagar Richard Swartz/Anna Larsson torsdagar Cordelia Edvardson/
Lars Ryding Fredagar Clemens Poellinger/Susen Schultz Lördagar Karin Thunberg Söndagar Rolf Gustavsson
Väljarna har börjat låta sina sympatier styras mer av politikernas personligheter som de framställs i medierna.
kolumn | Torsdag 4 juli
Det är faslig trångt i mitten av politiken i Sverige och hela det övriga Europa. Likt valar styr politikerna med vidöppna gap mot de platser där väljarkrillen går tätast.
Vem kan i ärlighetens namn säga vad som skulle vara den grundläggande, verkligt djupgående skillnaden mellan Göran Persson och Bo Lundgren, mellan Gerhard Schröder och Edmund Stoiber eller mellan Tony Blairs politik och torypartiets? Det handlar väl mest om variationer inom de stora underströmmarna i väljarhavet. Att styra en egen kurs, för att man är ideologiskt övertygad om att den är den rätta, är inte något för dagens etablerade partier. De är alla marknadstänkare och söker upp kunderna där de finns.
Man kan möjligen
argumentera för att det visar att politikerna är väljarnas tjänare, inte tvärtom, och påstå att detta är sunt i en demokrati, som ju betyder folkmakt. Fast då glömmer man politikernas ansvar att tänka själva och kämpa även för åsikter som för tillfället står lågt på opinionsbörsen.

En effekt av denna strömlinjeformning av politiken och bristen på intresseväckande ideologisk glöd är att väljarna börjat låta sina sympatier styras mer av politikernas personligheter såsom de framställs i medierna. Det är ingen ny och genial analys, jag vet, utan ett ganska banalt och etablerat konstaterande. Vi ser ju alla hur det fått effekten att politiker är noga med att ha särskilda snurrmästare (spin doctors) som ska vrida till mediebilden.
I Storbritannien är detta mycket tydligt. Politikers icke-politiska förehavanden exponeras med hög upplösning. Med det hycklande publicistiska argumentet att "kan man verkligen lita på en person som" ser pressen inga gränser som skulle skydda offentliga personers privatliv.
De
senaste två som släpats fram att rullas i tjära och fjäder är borgmästaren i London Ken Livingstone och den nyligen bortmotade transportministern Stephen Byers.

Annons
Annons
Annons