Annons

Maria Ludvigsson:Identitetsvänstern och alt-högern sitter i samma båt

Ebba Grön gjorde Staten och kapitalet. I dag är det althögern och identitetsvänstern som sitter i samma båt. Men det är samma båt då som nu.
Ebba Grön gjorde Staten och kapitalet. I dag är det althögern och identitetsvänstern som sitter i samma båt. Men det är samma båt då som nu. Foto: Rolf Höjer
Under strecket
Publicerad

Varför några av oss går igång så hårt på identitetspolitik? - För att den leder till rakt motsatt effekt än dess anförare hävdar. Till ett ständigt fokus på allt det som inte ska spela roll för vilka rättigheter och livschanser vi har. Och på vägen dit har minst hälften av alla välvilliga debattörer från höger och vänster gått förlorade i retoriken. Jag undrar uppriktigt om alla vet vad de håller på med.

Om de identitetspolitiker som gapar högst såg sig omkring skulle de upptäcka att sällskapet är ett annat än de väntat. Sida vid sida sitter de där, vänstern och alt-right (alternativa högern kallas den i USA) och kräver att vi ska se människor för vad de har för attribut, sexualitet eller hudfärg – inte för deras karaktär. Alliansen är sunkig. Obehaglig.

Annons
Annons
Annons