X
Annons
X

Identitetsböcker vidgar svenskheten

Inte halv – utan dubbel. Flera av höstens böcker lyfter identitetsfrågor för alla med hemvist i mer än en kultur. Komikern Soran Ismail och kollektivet bakom Third culture kids definierar både sig själva och en ny svenskhet.

Av TT

Soran Ismail "valde aldrig rasismen". Men den valde honom. Redan i sandlådan, bara sex år gammal, fick han höra en liten killes pappa ropa till sonen: "nita den där svartskallen". Där någonstans startade ett helt livs funderingar kring identitet, svenskhet, fördomar och rätten att höra till.

– Rasismen har fyllt en med skam, dåligt självförtroende och försvagat en. Men också härdat en, säger komikern, som just har skrivit en lika allvarlig som rolig bok om ämnet: "Absolut svensk: en id-handling".

"Jag tror att innanförskap alltid är lösningen. Det som är ens eget vill man inte förstöra. Ingen vill leva i ett samhälle som man inte kan attackera. Det är en omöjlighet. Målet måste vara ett samhälle som ingen vill attackera. De som är innanför måste sänka trösklarna så att det får plats så många som möjligt i vad det är att vara svensk", säger Soran Ismail som är aktuell med en ny bok.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 5

Kollektivet bakom boken och termen "Third culture kids" vill definiera sig själva.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 5

"'Third culture kid' är ett begrepp som hela världen kommer att använda, för det är ett levnadssätt och en anpassning till att kulturer redan har blandats så mycket och kommer att fortsätta göra det, säger initiativtagaren Babak Azarmi.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 3 av 5

"Jag är en blond arab från Litauen, och jag är svensk", skriver Silvana Imam, en av de medverkande i "Third culture kids".

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 4 av 5

Jason "Timbuktu" Diakité pratar om att vara dubbel i stället för halv i sin nya föreställning "En droppe midnatt".

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X