Identitetens dubbelhet

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
dagens Konflikt (repris på kvällen), bland annat direkt från Re:orientfestivalen.
0 För övrigt
vore det skönt om radion släppte Da Vinci-koden nu.
radiokrönika
Den rumsliga upplösningen pågår hejvilt - genom digital kommunikation och storskaliga marknadskrafter. Men just därför blir rummet, det lokala, åter en faktor att räkna med. Ungefär så kan sista delen av Kulturradions serie om svenskheter, Kung och fosterland, sammanfattas. Anna Dahlqvist, som gjort torsdagens utmärkta program, hade rest till Dalarna och intervjuat folk om lokal identitet, tradition och uppbrott.

Dahlqvist vågade, som min kollega Martin Aagård häromdagen efterlyste, ställa frågor till sitt eget material. Både dalmasar och kullor med stark lokal förankring och såna som vänt sig från hembygden fick komma till tals. Konstnären Peter Johansson tillhörde de senare; fastän uppväxt nära Siljan (kanske därför) har han avvisat sina landskapsrötter för att i stället såga itu dalahästar och hävda att identitet är något
otäckt som handlar om att skapa fiender. Visst spelar identiteten ofta in i konflikter, men det är ju också genom identiteten vi får syn på varandra. Den värsta stöddigheten, inte minst den rasistiskt anstuckna, döljer ofta svag kulturell förankring. Hur, funderade jag, skulle ett språk som inte medger identitetssökande se ut? Som dålig internetengelska kanske.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons