Annons
Krönika

Inger Enkvist:Idén är att barnen tillhör staten

Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand och utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterade utredningens förslag om en mer likvärdig skola under en pressträff i Rosenbad.
Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand och utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterade utredningens förslag om en mer likvärdig skola under en pressträff i Rosenbad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige borde skydda de skolmiljöer, där förhållandena är goda, och ställa upp dem som modeller istället för att försöka få bort dem.

Under strecket
Publicerad

Måndagen 27 april presenterades en utredning om ökad jämlikhet i skolan beställd av regeringen (SOU 2020:28). Fokus ligger på mer jämlikhet, trots att OECD i sin rapport om svensk skola 2015 påpekade att Sveriges problem inte var olikhet mellan skolor utan att både duktiga och svaga elever presterade sämre än väntat och att kvaliteten var ojämn.

Regeringen vill uppenbarligen styra den politiska debatten att handla om jämlikhet genom att beställa den här utredningen. I bakgrunden till utredningsuppdraget finns idén att barnen tillhör staten, som har rätt att göra med dem det den vill.

Annons
Annons
Annons