Annons
X
Annons
X

Idéinstitut lanserar skattereform

Höj Sveriges skattekvot från 44 till 51 procent av BNP, föreslår tre ledande företrädare för det fackliga idéinstitutet Katalys på Dagens Nyheters debattsida. Samtidigt vill de slopa överskottsmålet och låta staten låna sammanlagt upp till 2 biljoner kronor under en 20-årsperiod till ”nödvändiga investeringar”.

Av TT
(uppdaterad)

Chefen för Katalys, Daniel Suhonen, ekonomen Dany Kessel och utredaren Daniel Johansson efterlyser också platt skatt på alla inkomstslag.

Skattesatsen de förslår är 35 procent, även på utdelningar och transfereringar utomlands som syftar till att undvika beskattning.

Samtidigt vill de införa ett grundavdrag på 144 000 kronor med undantag för inkomster på kapital, införa en medborgaravgift på 1 500 kronor i månaden för alla över 18 år och höja sociala avgifter från 31,42 procent till 35 procent, varav 20,5 procent ska avsättas till pensioner (Idag avgiften 18,5 procent där 16 procent går till inkomstpensionen och 2,5 procent till premiepensionen).

Annons
X

Suhonen, Kessel och Johansson förespråkar också att punktskatter på klimat och miljö höjs med 20 miljarder i ett första steg, och att momsen blir enhetlig och 25 procent.

Dessutom vill de tre införa en ny fastighetsskatt för hushåll.

Bland mycket annat föreslår de att 110 000 personer anställs inom välfärden, ”för att förbättra kvalitet och arbetsmiljö”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Katalys rapport bär namnet ”Hälften kvar och hela framtiden”, slående likt föreningen Skattebetalarnas gamla stridsrop ”Hälften kvar”. Men Skattebetalarna sågar innehållet.

  – Det är fullständigt orealistiskt med extremt omfattande reformer. Världens näst högsta skattetryck skulle höjas ytterligare när det enda rimliga är att gå i andra riktningen för att inte avvika för mycket från vår omvärld och våra konkurrenter. De allra flesta skulle få mindre kvar i plånboken, säger föreningens vd Joacim Olsson.

  Han tycker ändå att rapporten är spännande och idérik och kan tjäna som en vitamininjektion i skattedebatten.

  – Särskilt intressant är tankarna på platt skatt. En sådan skulle uppmuntra till mer arbete, mer utbildning och arbetsbyten och få fart på hjulen, säger han.

  – Det ska ses mot bakgrund av debatten om höjd brytpunkt och slopad värnskatt. Ett förslag om platt skatt är betydligt mer radikalt.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X