Annons

Janerik Larsson:Idéer kommer och går

VISBY 20190705 Finansminister Magdalena Andersson och Jan Eliasson innan Magdalena Anderssons tal på Socialdemokraternas dag på politikerveckan i Almedalen.
VISBY 20190705 Finansminister Magdalena Andersson och Jan Eliasson innan Magdalena Anderssons tal på Socialdemokraternas dag på politikerveckan i Almedalen. Foto: Adam Ihse

Ibland funderar jag över tanken att det i samhällslivet finns några konstanta, stabila tankebanor som dominerar under mycket lång tid. Min erfarenhet är att så inte är fallet. Det går att hitta illustrationer till detta från olika länder. Slutsatsen är givetvis att man ständigt måste försvara sina grundläggande uppfattningar.

Under strecket
Publicerad

Låt oss börja med amerikansk liberalism och konservatism. George W Will skrev härom dagen i sin Washington Post-krönika om hur en ny amerikansk konservatism ter sig närmast identisk med den nya vänsterpolitik som senator Elisabeth Warren och andra på det demokratiska partiets vänsterflygel företräder.

Även de mest intellektuellt motbjudande regimer tycks inte undgå att attrahera intellektuella som förklarar regimpolitiken. I USA kallar de sig ”nationalistiska konservativa” men Will menar att det är obegripligt varför de använder termen konservativa när de intar samma positioner som vänstern.

Annons
Annons
Annons