Annons
X
Annons
X

”Idédiskussion bakom usla C-siffror”

Partiledare Annie Lööf vägrar prata med pressen om de rekordlåga opinionssiffrorna. Diskussionen om idéprogrammet ligger bakom Centerns bottennotering i SvD/Sifo-mätningen, tror partisekreterare Michael Arthursson. Han hade väntat sig en nedgång, men är förvånad över hur stort fall C gjort och kallar resultatet ”riktigt allvarligt”.

Annie Lööf i intervju med SvD:s Josefine Pehrson.
Annie Lööf i intervju med SvD:s Josefine Pehrson. Foto: TOMAS ONEBORG

I dag vaknade centerpartister över hela landet upp till nyheten om
partiets lägsta notering någonsin i en Sifomätning. Med en statistiskt säkerställd nedgång på 1,3 procentenheter till 3,2 procent hamnar partiet under riksdagsspärren i mätningen.

– Det är jättetråkigt. Det är urusla siffror. Vi måste nu jobba hårt för att tydliggöra vad vi tycker. Jag kan bara göra analysen att turbulensen kring förslaget till idéprogram har skadat Centern kortsiktigt, sade centerpartiets partiledare Annie Lööf när hon medverkade i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Men partiledaren vägrade under söndagen att kommentera de rekordlåga opinionssiffrorna för SvD och andra medier. SVT valde att gå med på Centerpartiets önskemål om att inte släppa in några utomstående journalister i tv-huset.

Annons
X

I stället kommenterar partisekreterare Michael Arthursson siffrorna.

– Det här är riktigt allvarligt, säger Michael Arthursson.

– Under riksdagsspärren är inget ställe vi kan ligga på. Vi får hoppas att det här fortsätter vara lägsta nivå och att vi kommer upp. Det är vår absoluta ambition i centerledningen, fortsätter han.

Det här är riktigt allvarligt.
Michael Arthursson

Michael Arthursson kallar siffrorna ”riktigt usla”, och menar att det är uppståndelsen kring det idéprogram som presenterades före jul som är orsak. Flera centerpartister gick ut offentligt med kritik mot programmet.

– Det har varit väldigt rörigt i ett antal veckor i debatten kring vårt idéprogram. Det är nog många som undrar vad Centerpartiet står för. Det har varit många olika röster åt olika håll.

Problemet med idéprogrammet och debatten efter det är enligt Michael Arthursson att det innehöll en del radikala förslag som många kände sig överraskade av.

En annan nackdel menar han var att programmet kom ut till jul och nyår när Annie Lööf och andra ledande centerpartister inte var på plats.

– Det bidrog säkert till att debatten for iväg. Med facit i hand kanske man borde ha kunnat se att det skulle fara iväg så här, men det är alltid svårt att förutse exakt hur det här tas emot.

Michael Arthursson konstaterar att partiet gått dåligt i opinionsmätningar i flera år, och att debatten kring idéprogrammet inte ensamt förklarar de låga siffrorna.

– Centerpartiet har haft en långsiktig nedgång. En sak vi konstaterade i analysen efter valet 2010 konstaterade vi att vi haft svårt att kombinera regeringsmedverkan med att föra ut och diskutera vår egen politik. Jag tror att det gäller fortfarande, vi har inte riktigt knäckt den nöten.

Michael Arthursson menar att partiledningen bär ett samlat ansvar för bottenmätningen, men tycker inte att Annie Lööf bär mycket av det ansvaret, eftersom han tycker att hon styrt upp debatten sedan hon kom hem. Nu hoppas han att det reviderade idéprogramsförslag som kommer att antas av partistämman ska leda till att C blir tydligare, och därmed lockar fler väljare.

Nu ligger två allianspartier, C och KD (som fick 4,5 procent i mätningen), runt riksdagsspärren. Ändå tycker Michael Arthursson att alliansen är ett trovärdigt regeringsalternativ. Han konstaterar att det var ganska många dåliga mätningar också under 2010, men att C ändå nådde 6,6 procent.

– Både vi och KD hade en bra marginal till 4 procent, och det tror jag att vi kan upprepa, säger Michael Arthursson.

Blev du förvånad över siffrorna idag?

– Jag blev förvånad över att det var de lägsta Sifo-siffror som uppmätts. Jag väntade mig att de skulle vara låga, men inte så låga.

Annons
Annons
X

Annie Lööf i intervju med SvD:s Josefine Pehrson.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson på en bild från 2010.

Foto: BERTIL ERICSON Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X