Annons

Idas minnen av mamma blev en fylla-i-bok

När Ida Gamborg Nielsen förlorade sin mamma i cancer väcktes tanken om att göra en fylla-i-bok för barn. Resultatet blev Min minnesbok som till formen liknar böcker om bebisens första år.
– Minnena är kvittot på att man har haft något tillsammans, säger Lotta Polfeldt på Rädda barnen som ger ut boken.

Under strecket
Publicerad

**Illustration:** Pernilla Stalfeldt

**Illustration:** Pernilla Stalfeldt

**Illustration:** Pernilla Stalfeldt
**Illustration:** Pernilla Stalfeldt

– Jag är vuxen, jag har minnen, jag kan välja att ta kontakt med en präst eller en psykolog för att prata. Men för ett barn?
Det är två år sedan Ida Gamborg Nielsen förlorade sin mor. Tre veckor efter cancerbeskedet var mamman död. Kvar var Ida, då 22 år, hennes pappa och fyra syskon. Och det var inte förrän då hon förstod hur handfallna vi är inför döden, hur svårt det är att hitta orden och hur ensamma vi är.
Ida Gamborg Nielsen arbetar med ledarskapsfrågor på en konsultfirma i Köpenhamn. Min minnesbok, som presenteras på bokmässan i Göteborg i dag, är hennes examensprojekt på Kaospiloterna, en treårig projektledarutbildning. Vi möts i hennes och makens vackra våning i Malmö, de vita golven är ljusa av sol och för fönstren hänger tunna vita gardiner att stänga ute den gassande septembervärmen.
– Det är ju fint att det är jag som har skrivit den och att jag har min sorg. Men det är inte det som är viktigt, säger hon, nästan irriterat över frågor om henne själv.
Min minnesbok är en bok att själv fylla i för barn mellan sju och tolv år som förlorat ett syskon eller en förälder. Boken är gjord med tjockt papper, den ska hålla att åka upp och ner ur en ryggsäck, kanske att fortsätta fylla i resten av livet.

Annons
Annons
Annons