Annons

Det vita kallbadhusetIdag hade han sorterats bort som foster

”Det vita kallbadhuset” av Thorvald Steen. Thorvald Steen (född 1954) är en norsk författare, översatt till 27 språk och mottagare av en rad priser och utmärkelser, såväl i Norge som i andra länder. Han debuterade 1983 och har skrivit bland annat romaner, pjäser, lyrik, noveller, barnböcker och essäer. 
”Det vita kallbadhuset” av Thorvald Steen. Thorvald Steen (född 1954) är en norsk författare, översatt till 27 språk och mottagare av en rad priser och utmärkelser, såväl i Norge som i andra länder. Han debuterade 1983 och har skrivit bland annat romaner, pjäser, lyrik, noveller, barnböcker och essäer.  Foto: Per Maning

En 15-årig lovande backhoppare får plötsligt veta att han bär på en genetisk sjukdom som inom kort kommer att göra honom rullstolsburen. Jag minns inte när jag senast blev så berörd, skriver Clara Block Hane om norske författaren Thorvald Steens självbiografiska roman.

Under strecket
Publicerad

Det finns de som hävdar att alla människor definieras av en ursprungshändelse, alltså ett trauma som för alltid förändrat vår syn på oss själva och vår omgivning – och därmed vårt sätt att vara.

Nu kan man ju invända att världen inte är särskilt rättvist organiserad, att några undslipper med mindre skråmor och att andra drabbas av gudarnas ondska många gånger om. Men om teorin stämmer är det uppenbart att den norska författaren Thorvald Steens ursprungsscen är ett läkarbesök.

Annons
Annons
Annons