Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode
Reportage

”Vaknar i varsin stringtrosa med ägg över bröstet”

De senaste två åren har duon Icona Pop turnerat oavbrutet.
De senaste två åren har duon Icona Pop turnerat oavbrutet. Foto: Andreas Kock

Låten I love it gjorde Icona Pops Aino Jawo och Caroline Hjelt till världsstjärnor över en natt. För SPG berättar de om tunga depressioner, nya singeln och hur det är att ha Barack Obama som fan.

Text: Victor Johansson - 29 november 2016
Annons

Det är en kväll som så många andra: Icona Pop inleder med långbordsmiddag i West Hollywood, åker vidare till en asiatisk karaokebar belägen under ett parkeringsgarage – inredd som en kinesisk bordell med bugande geishor och drakmönstrade skärmväggar – för att sedan sätta kurs mot Tove Los spanska stenvilla i Los Feliz. En karavan med stadsjeepar susar uppför Sunset Boulevard med siktet inställt på popstjärnans efterfest. Caroline Hjelt, ena halvan av Icona Pop, pluggar in mobiltelefonen i SUV:en, sätter igång ett popbeat och lutar sig tillbaka i skinnsätet.

Vi har inte hunnit släppa ny musik eftersom vi har turnerat så mycket.

– Vi har skrivit en låt som heter Girls in the back, säger hon. Vi började skriva den på mobilen i baksätet på bilen när vi var på väg ut och festa. Så fortsatte vi att skriva på den varje taxiresa när vi skulle gå ut.

Aino Jawo, popduons andra halva, fortsätter:

– Oftast är förfesten det bästa stunden på kvällen. Man sitter i baksätet på bilen, är på väg till en bra fest och bara har det så jäkla bra. När man väl kommer fram tänker man ”Fan, vi borde fortsatt åka bil, haha”. 

Annons
Annons

Icona Pop har tappat tidsuppfattningen. De senaste fyra åren – katalyserade med singeln I love it 2012 – har flutit samman till ett enda långt rus av utsålda arenor, världsturnéer och Billboardhits. De har uppträtt överallt från MTV Europe Music Awards och America’s got talent till Billboard Awards och David Letterman. Lägg till turnéer med Miley Cyrus, Katy Perry och One 

Direction och över tio miljoner sålda singlar.

Nu återvänder de med singeln Brightside – första smakprovet från nästa års kommande musik.

– Vi har inte hunnit släppa ny musik eftersom vi har turnerat så mycket. Man tappar tidsuppfattningen helt. Helt plötsligt har det gått tre år, för oss känns det ibland som tre månader. Man tänker ”Vad fan har vi gjort?”.

Jag hamnade i en depression och förstod det inte själv.

Brightside handlar om duons vänskap. En relation som gått genom både ljus och mörker.

– Låten handlar om hur vi har räddat varandra i så många olika situationer, säger Aino Jawo. Jag hade aldrig klarat mig så här långt utan Carro. Låten handlar om att ställa upp för varandra. När man har en kompis eller någon man älskar som är jäkligt nere och inte orkar. Hur man gör allt för att den personen ska må bättre?

Aino Jawo drabbades av en depression 2014. På turné med Icona Pop blev Caroline Hjelt ett viktigt stöd.

– Jag hamnade i en depression och förstod det inte själv. Då tog Carro och en annan kompis tag i mig och sa ”Nu åker vi hem Aino”. Det var första gången som det hände, det var lite att gå in i väggen.

Caroline Hjelt drabbades av liknande syndrom:

Annons
Annons
Det ständiga turnerandet gjorde att både Aino Jawo och Caroline Hjelt var nära att gå in i väggen.

Det ständiga turnerandet gjorde att både Aino Jawo och Caroline Hjelt var nära att gå in i väggen.

Foto: Andreas Kock

– När Aino började må bättre så började jag må sämre eftersom jag plötsligt kunde tillåta mig att känna efter, säger hon. Jag hade koncentrerat mig på att allt skulle funka och kände plötsligt: hur mår jag?

Det är starkt att ni pratar om det.

– Det är viktigt att man förstår att det inte är något fult. Jag är inte någon superkvinna, man kan gå in i väggen om man inte lyssnar på sin kropp och bara kör på.

Att komma hem till Stockholm igen har gett popduon perspektiv.

– När man återvänder hem kommer ett mega-efterskalv, säger Aino Jawo. Jag kan fortfarande vara rädd för att komma hem eftersom jag tänker att jag möts av kaoset. Hemma i Sverige får man distans och tänker: vad är viktigt på riktigt? Är det att uppträda på Ball Drop på Times Square och sedan gå hem och gråta? Eller är det att må bra?

Det ständiga turnerandet gjorde att både Aino Jawo och Caroline Hjelt var nära att gå in i väggen. Foto: Andreas Kock

Riche, Stockholm. Utanför fönstret faller årets första snö. Runt Icona Pop svärmar ett stylistteam som justerar kläder, duttar smink och flyttar på hårslingor. Caroline Hjelt filosoferar kring klädvalen:

– Är det en troschock om man bara har på sig en trosa? Så kallas det väl bara om man har på sig flera plagg?

Aino Jawo bläddrar igenom fotografens kamera och synar dagens bilder.

– Wow, modell för en dag! Vi kanske kan bli något.

De styr klackarna mot Teatergrillen för vår intervju. Väl förankrade i stadens nattliv tar de köksvägen: slänger upp svängdörrarna, passerar arbetande kockar och preparerade rotfruktstallrikar, tar trappan upp och öppnar bakdörren till den sammetsklädda Teaterbaren. De slår sig ner i en soffa och berättar om sommarens spelning på en lyxyacht utanför Cannes.

Annons
Annons
Icona Pop är aktuella med nya singeln Brightside.

Icona Pop är aktuella med nya singeln Brightside.

Foto: Andreas Kock

Så vi vaknar upp i varsin stringtrosa av att hembiträdet sätter frukostbrickorna över oss.

– Leonardo DiCaprio och Mick Jagger satt en meter framför oss när vi skulle sjunga. Vi bara ”Va, så här nära? Okej, vi tar av oss skorna och kör.”. Alla kände alla så det blev som en hemmafest, folk vågade släppa loss och dansa på borden.

Det var ägaren av skivbolaget Warner som bjudit in till fest.

– Yachten låg ute i bukten så vi fick åka en liten båt för att komma dit. Vi var ute och festade till klockan fem på morgonen och på vägen hem i bilen beställde vi frukost. Så vi vaknar upp i varsin stringtrosa av att hembiträdet sätter frukostbrickorna över oss. Vi äter, somnar om och vaknar upp med ägg över hela bröstet.

Icona Pop är aktuella med nya singeln Brightside. Foto: Andreas Kock

Uppvuxna i Stockholm inleddes karriären när duon träffades på en fest 2009. De började skriva musik tillsammans, flyttade till London – där de delade lägenhet med bästisen (och då okända) skådespelerskan Alicia Vikander – och släppte 2011 debutsingeln Manners. Genombrottet kom 2012 med världshiten I love it och följdes samma år av det självbetitlade debutalbumet. I dag har de fans som sträcker sig från Taylor Swift till Barack Obama.

– Det var coolt när vi kollade på tv och såg Barack Obama gå ut till I love it efter sitt avslutningstal. Sedan hade han med vår låt Emergency på sin träningslista. Han har bra smak, haha.

Annons
Annons

Vännerna har blivit ett viktigt stöd i karriären.

Kärnan i kompisgänget består av Tove Lo och Alicia Vikander. Caroline Hjelt minns när de presenterade Alicia för ett pris på den amerikanska Elle-galan.

– Vi insåg inte att vi skulle prata mellan personer som Meryl Streep, Lena Dunham och Salma Hayek, säger hon. Dessutom höll alla 30 minuter långa tal som var så sjukt bra. Så kommer vi dit, två dyslektiker som ska stå och läsa från en liten monter. 

Nu är vi fan redo för stök igen.

I dag delar Icona Pop tiden mellan Stockholm och Los Angeles. Med pojkvänner i Sverige blir det mycket schemaläggande.

– Man måste jobba på kärleken, säger Caroline Hjelt. Man måste lägga så sjukt mycket tid på logistik och det är så osexigt.

Nästa år ger ni er ut på en ny världsturné – hur känns det?

– Det har varit skönt att vara på samma plats en längre tid, bara andas och skriva musik, säger Caroline Hjelt. Men nu är vi fan redo för stök igen. Jag skulle inte vilja ha för mycket ’zen-mode’ på turné. Då vill man ta saker och ting som de kommer och vara öppen för allt. Man har en ursäkt och något att skylla på också: ”Vi är ju på turné”.

Annons