Annons

Ickevåldskamp ledde till fredspris

Årets fredsprisceremoni i Oslo handlade om kvinnor som de främsta offren i både krig och inhemska konflikter. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf sade att det priset kvinnorna tvingas betala utmäts i ”blod, tårar och förlorad respekt”.

Under strecket
Publicerad

Norska Nobelkommitténs Torbjørn Jagland tillsammans med människorättsaktivisten Tawakul Karman från Yemen, den liberiska fredsaktivisten Leymah Gbowee och Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf under utdelningen av Nobels fredspris 2011 i Oslo Rådhus.

Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX

Den liberiska fredsaktivisten Leymah Gbowee håller sitt tacktal.

Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX

Fredsprisvinnarna Tawakul Karman, Leymah Gbowee och Ellen Johnson-Sirleaf.

Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX

Ett smyckat rådhus i Oslo välkomnade årets mottagare av Fredspriset.

Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon ankommer till utdelningen av Nobels Fredspris i Oslos Rådhus.

Foto: FREDRIK VARFJELL/SCANPIX

Under kvällen samlades människor i Oslo för att gratulera årets fredspristagare.

Foto: FREDRIK VARFJELL/SCANPIX

Fredsprisvinnarna Tawakul Karman, Leymah Gbowee och Ellen Johnson-Sirleaf vinkar från en av balkongerna på Grand Hotell i Oslo.

Foto: FREDRIK VARFJELL/SCANPIX

Ellen Johnson Sirleaf delar fredspriset med Leymah Gbowee, som också är från Liberia, och Tawakkul Karman från Jemen. De tre får priset för sin ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och för att kvinnor ska få delta i fredsbyggande arbete jämställda med män. Hittills har inte en enda av FN:s internationella fredsmäklare varit kvinna.

Om årets fredspris genom Tawakkul Karman också delvis går till den arabiska våren, så var det full sommar i Oslo rådhus, som var smyckat i ett fyrverkeri av växter i rött, grönt och gult med allt från flamingoblommor till band av kumquatfrukter och bambu.

Annons
Annons
Annons