Annons

Therese Larsson Hultin:Icke-vita i fokus när Sanders och Clinton drabbar samman

När kampen mellan de två demokratiska presidentaspiranterna, Bernie Sanders och Hillary Clinton, nu går vidare till Nevada och South Carolina är det nya väljargrupper som hamnar i fokus. I de delstaterna är det svarta och latinamerikaner som kan avgöra valet, grupper som Clinton länge haft starkt stöd hos. Men Sanders satsar hårt på att nå även dem.

Under strecket
Publicerad

I reklamfilmen som sänds i South Carolina säger Clinton att afro-amerikaner utsätts för systematisk rasism.

Bild 1 av 3

Al Sharpton och Bernie Sanders träffas på Sylvia's i Harlem. En restaurang dit Sharpton även tagit Barack Obama.

Foto: Richard Drew / AP Bild 2 av 3
Foto: Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN Bild 3 av 3

Det är en reklamfilm som talar sitt tydliga språk. ”Något i vårt samhälle är djupt fel”, hörs Hillary Clinton säga samtidigt som tv-skärmen visar bilder på afro-amerikaner på en välmående medelklassgata. De prydliga små husen står tätt intill varandra, och en pappa lägger ena handen kärleksfullt på sin sons rygg. Hillary fortsätter: ”…när det är större sannolikhet att afro-amerikaner blir gripna av polisen och döms till längre fängelsestraff än vita, för samma brott.”

30-sekundersfilmen som började visas på TV i South Carolina i tisdags, är ett viktigt sätt för Clinton-kampanjen att nå en grupp väljare som nu får stor uppmärksamhet i det amerikanska valet. Afro-amerikaner utgör 28 procent av väljarna i South Carolina och de kan bli avgörande när primärvalsäsongen fortsätter i betydligt mer etniskt blandade delstater än de nästan helvita Iowa och New Hampshire.

Annons
Annons
Annons