Annons
X
Annons
X
Musik
Recension

Ice Cube Ice Cube fångar hiphopens hjärta

Ice Cubes filmkarriär har inte hindrat honom från att fortsätta göra hiphop. Det kan publiken på Kägelbanan vara tacksam för. Rapparen bjöd på en oförglömlig konsertupplevelse.
Ice Cubes filmkarriär har inte hindrat honom från att fortsätta göra hiphop. Det kan publiken på Kägelbanan vara tacksam för. Rapparen bjöd på en oförglömlig konsertupplevelse. Foto: ANNIKA BERGLUND/ROCKFOTO

Ice Cube

Genre
Övrig
Musikbolag
Kägelbanan

Betyg: 6 av 6

Det har gått 16 år sedan en av hiphopens skarpast tongivande profiler, rapparen Ice Cube, senast besökte Sverige. Den forna N.W.A-medlemmen titulerar sig numera även skådespelare och regissör/producent, efter medverkan och inblandning i över 29 filmer. Kritiker har antytt att han borde lägga musiken på hyllan. Men nionde albumet Raw footage, som släpps i augusti, visar att Ice Cube inte på något sätt är redo att dra sig tillbaka utan behövs mer än någonsin i dagens ljumma västkusthiphopklimat.

Tidigt i konserten ber han publiken om ursäkt för att han dröjt så länge med att komma tillbaka och lovar att vår väntan ska vara värd det. Det blir den. Flera gånger om. Under konserten, som inleds med ett skallrande ”I started this shit!” bakifrån kulissen uppe på scenen, får vi ett sammandrag av det främsta han släppt genom karriären sedan starten 1988 fram till i dag. Upplevelsen att höra honom framföra låtar som It was a good day och Smoke some weed är fantastisk. Och precis som spelningens samtliga låtar framförs de med sådan närvaro och intensitet att Kägelbanan är nära att explodera.

Ice Cube sparar inte på krafterna och ger en rapuppvisning som med sin träffsäkerhet, humor och sylvassa betoningar är hiphop när den är som bäst. Vid sin sida har han dessutom en lysande sidekick i rapparen Dub C som gör en stark insats med att backa upp Ice Cube och ger oss samtidigt en lektion i N.W.A-kunskap där gruppens samtliga medlemmar räknas upp.

Annons
X

Till kvällens absoluta höjdpunkt hör när Ice Cube kastar sig in i gruppens megahit Straight outta Compton och till massivt jubel levererar sina legendariska verser. Förutom klassikerna ges även utrymme för smakprov från nya skivan i form av första singeln Gangsta rap made me do it och Do ya thang. Att fokus ändå ligger på det äldre material kommer oväntat då artister som frekvent släpper album i regel gärna promotar dessa i första hand. Men katalogdjupdykningen är vad som gör spelningen oförglömlig och en upplevelse utöver det vanliga. Kommersiella intressen överskuggades av glödande passion.

Annons
Annons
X

Ice Cubes filmkarriär har inte hindrat honom från att fortsätta göra hiphop. Det kan publiken på Kägelbanan vara tacksam för. Rapparen bjöd på en oförglömlig konsertupplevelse.

Foto: ANNIKA BERGLUND/ROCKFOTO Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X