Recension

Ice age 3 - det våras för dinosauriernaIce age trampar på i gamla spår

I den första filmen Ice age fann mammuten Manny, den sabeltandade tigern Diego och sengångaren Sid varandra medan de tog sig söderut inför den hotande istiden. Det var en fantastiskt rolig film med sidekicken den ekollonjagande Scrat som obestridlig stjärna. Film nummer 2 höll ställningarna men medan vännerna försökte rädda sig undan den nu smältande isen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tiden går undan med väldig fart i Ice age. I trean har man konstruerat ett underjordiskt landskap där det råder tropisk värme och dinosaurierna härskar, litet som en blandning av Resan till världens medelpunkt och En försvunnen värld. Det är där djurgänget hamnar på sin vandring denna gång. Nykomling i och vägledare för gänget är den enögda vesslan Buck, som påminner om Johnny Depps kapten Jack Sparrow. Claes av Malmberg ger honom en fin göteborgsknorr.

Det är som tidigare oerhört vältecknat och suggestivt iscensatt men idéerna är på upphällningen eller snarare ser man ett försök till favorit i repris. Dramatiken består av de två elementen föräldraskap och överlevnad. Mannys mammutfru Ellie är gravid och sengångaren Sid har tagit hand om tre dinosaurieägg tillhörande en köttätande dinosauriemamma. Vi kan alltså välja mellan ett konventionellt föräldraskap och ett som är mera queer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons