Annons
X
Annons
X

ICC: Gaddafi använde våldtäkter som vapen

Chefsåklagaren vid den internationella brottmålsdomstolen anklagar Muammar Gaddafi för att ha beordrat massvåldtäkter. Soldaterna ska ha försetts med viagraliknande läkemedel för att genomföra övergreppen.

För några veckor sedan begärde chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo att domstolen skulle utfärda en arresteringsorder för Muammar Gaddafi, hans son Saif al-Islam och underrättelsechefen Abdullah al-Sanussi. Anklagelserna gäller två typer av brott mot mänskligheten.

I går sade Moreno-Ocampo att han övervägde att utöka misstankarna till att även omfatta våldtäkt, ett brott han hävdade är det senaste verktyget för Gaddafis förtryck av upproret i landet.

Exakt hur bevisen ser ut är inte känt men Moreno-Ocampo säger sig ha bevis för att Gaddafi beordrat att hundratals män och kvinnor skulle våldtas i hoppet att det skulle skrämma rebellerna och kväsa upproret.

Annons
X

– Det här var aldrig en metod som användes för att kontrollera folket. Våldtäkt är en helt ny sorts förtryck. Därför tvekade vi till en början men nu är vi mer övertygade, sade Moreno-Ocampo i en intervju.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X