Icas nye vd vill växa med nya stormarknader

Ica-handlarna anklagas för stelbenthet och toppstyre, men nye vd:n Per Uebel tycker inte att bilden stämmer. - Fast det är klart att vi inte kan möta alla preferenser samtidigt, Ica är en stor organisation. Om Per Uebel får som han vill, ska antalet stormarknader fördubblas de närmaste åren.

Under strecket
Publicerad
Annons

1 800 äppelkindade handlare som samarbetar för kundens bästa? Eller en företagskoncern som dominerar marknaden, plagierar andras varumärken och förtrycker leverantörerna? Bilden av matkedjan Ica är minst sagt splittrad och helt beroende av vem man frågar. Det senaste året har debatten kring de svenska matpriserna och den bristande konkurrensen inom dagligvaruhandeln varit intensiv. Som största aktör har Ica ofta fått klä skott för all den kritik som riktats mot branschen, och kanske är det därför som cheferna inom organisationen ständigt står i försvarsställning, rädda för angrepp. Någon självkritik hörs sällan från huvudkontoret i Solna.

Per Uebel har bara varit anställd inom Ica sedan november, men han har redan sällat sig till den interna hyllningskören. Om han har synpunkter på hur Ica drivs och agerar, är det i varje fall inget han avslöjar för SvD Näringsliv. Just nu basar Per Uebel över butiksdriften, men efter semestern blir han vd för hela Ica Handlarnas AB. Något omfattande förändringsarbete är emellertid inte att vänta. - Jag tycker att Ica är duktiga på väldigt många saker, men jag vill tillsammans med medarbetarna få oss att bli ett ännu mer kundanpassat företag. Man får inte slappna av bara för att det går bra, mitt jobb handlar om att bibehålla Icas ställning. Per Uebel skulle gärna se att stormarknadskonceptet Maxi fick växa till sig rejält. I Stockholm finns det enligt honom plats för ytterligare fem Ica Maxi.

Annons
Annons
Annons