Ica-koncernens ägare till Stockholmsbörsen

Ica Förbundet Invest AB som äger 40 procent av aktierna i Ica-koncernen, ska utreda möjligheterna att notera bolagets aktier på Stockholmsbörsens O-lista. - Det här är en naturlig följd av allt som hänt de sista åren, säger Claes-Göran Sylvén, vd för Ica Förbundet Invest.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ica Förbundet Invest, Ifab, ägs nu till 75 procent av Ica Handlarnas förbund, och till 25 procent av 3 400 enskilda aktieägare, i första hand Ica-handlare. Ifab äger i sin tur 40 procent i Ica AB, som driver dagligvaruhandel i Sverige, Norge och Baltikum. Den andra delägaren i Ica AB är holländska Ahold.

– 2003 var vi på gång att göra en börsnotering, men då kunde vi inte beskriva den framtida ägarstrukturen tydligt och långsiktigt. Efter affären med Ahold i november kan vi göra det, därför är det naturligt att det sker nu, säger Claes-Göran Sylvén.
I höstas köpte nämligen Ahold norrmannen Stein Erik Hagens 20-procentiga aktiepost i Ica-koncernen. Hälften av aktierna såldes vidare till Ifab för 2,89 miljarder kronor. Därefter blev Ifabs ägande i Ica AB 40 procent.

Annons
Annons
Annons