Annons
X
Annons
X

Ibrahimovic går för fullt på tisdag

Först hyllades han av Malmö med en minnesplatta på stadens Walk of Fame. Sedan förklarade han att han känner sig äldre.

– Men jag sitter fortfarande längst bak i bussen, säger Zlatan Ibrahimovic.

MALMÖ

På tisdag spelar Sverige sin första landskamp i VM-kvalet, i Malmö mot Kazakstan. Det kan bli Zlatan Ibrahimovics sista match i hemstaden.

– Men det hoppas jag inte, även om det kommer en ny arena i Stockholm och framtiden kommer vara där. Hoppas att man inte tar matcher från Malmö. Vi har alltid fått ett fantastiskt stöd här, inte bara på matcherna utan också på träningarna. Vi hade ju mer folk på träningen mot San Marino senast än på matchen i Helsingborg. Det betyder mycket, sa Ibrahimovic på en presskonferens inför matchen mot Kazakstan.

Innan dess hade Sveriges lagkapten hyllats av sin hemstad med en minnesplatta utanför Malmö Stadion. Cirka 500 entusiastiska åskådare hade kommit till ceremonin, som Zlatan uppskattade tydligt.

Annons
X

Han tog sig tid att skriva autografer, snacka lite och ställa upp på bilder.

– En stor ära. Det betyder att jag gjort något under karriären, och jag har några år kvar. De säger att man inte kan bli en legend förrän man dör. Men jag är en levande legend – i alla fall i Malmö, sa han med ett stort leende.

I höst fyller han 31 år och säger själv att han känner sig äldre, att han kommit till ett nytt stadium i karriären. Hans ”gamla gäng” i blågult har försvunnit en efter en: Alexander Östlund, Daniel Majstorovic, Olof Mellberg, och till den här samlingen även Christian Wilhelmsson.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är så med fotbollen. Ena dagen är de där, nästa är de försvunna. Men det har varit likadant när jag bytt klubblag. Nu har vi det här laget och vi kör på. Det är jag och Anders (Svensson) som varit med länge. Jag sitter fortfarande längst bak i bussen, även om det börjar bli lite tomt där.

  Zlatan skadade sig i högerfoten i sin första ligamatch med nya klubben Paris Saint Germain. Han har fortfarande smärta, men spelade ändå första halvleken i torsdags i träningslandskampen mot Kina i Helsingborg, (1-0).

  – Jag kände mig lite osäker och ville känna av själv vilket läge jag låg i. Det ligger också lite mentalt, man går inte in hundra procent i alla dueller, men bara jag får spela matcher kommer det att kännas bra. Vi kör på.

  Vad är nyckeln till seger mot Kazakstan?

  – Att vi kör på som vi gjort hittills, spelar vårt spel. Vi har hemmaplan också, hoppas det blir fullsatt. Vi har publiken bakom oss.

  Zlatan Ibrahimovic är en vinnare i alla sina klubblag. Han förklarar att han till stor del formades till det i Juventus.

  – Jag är van vid att vinna, har spelat med mästare och smittats av det. Framför allt när jag kom till Juventus. Där handlade det bara om att vinna, man var inte där för att ha det bra. När jag var här i Malmö var man mer avslappnad. Det som hände hände. Nu är det mer seriöst, på en helt annan nivå. Ett annat ansvar.

  Klubbytena är också något som sporrar och utvecklar honom:

  – Det måste hända något nytt hos mig för att komma igång. I vissa fall har jag bytt för ett nytt äventyr, i andra fall för något annat för att höja sig ännu ett steg i karriären.

  Varför ser du inte glad ut längre när du gör mål?

  – Oj, nu försöker du jämföra mig med någon annan. Nej, nej, nej! Du jämför mig med honom i Madrid. Inga ”hittepåsaker” nu. Gör jag mål efter 27 sekunder så fattas det 89 minuter av matchen. Jag visar glädje efter matchen, för det kan hända mycket. Jag blir glad, tro mig.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X